fredag 24 april 2009

Visst kan väljarna vinnas tillbaks!

I dagens DN dras redan på förstasidans största rubrik slutsatser att väljarna nu "flyr S" och att det beror på en pensionsskandal. Det är väl snarare den mörka bilden som sätts i artikel efter artikel som gör att S-väljare kan känna tveksamhet. Konstigt? Man lägger sig på soffan, som det heter, och väntar på besked som gör att man tryggt kan återvända till S. Trots "krigsrubrikerna" är faktiskt S det största partiet. Trots rubrikerna är det jämt mellan blocken. Kristdemokraterna är ute ur riksdagen.

Visst kan väljarna vinnas tillbaks!. Främst när S egna politik och framför allt berättelse om framtiden tränger igenom mediabruset och når väljarnas öron. Det rödgröna
samarbetet håller på att formeras. Framtidsallians har jag kalla det i ett par inlägg.

S-valarbetare möter tiotusentals väljare i europavalskampanj och kyrkokampanj. I höst är det partikongress som ett stort avstamp inför valrörelsen. Idag
utses de ledande företrädare som ska kommunicera politiken före och under kongressen. Viktiga steg till ett lyft för partiet.

Det kommer också signaler
om den hårdare granskning av regeringen som jag efterlyst. Väljarna ska göra val mellan partierna. Då tjänar man på om de politiska skillnaderna är tydliga. DN:s
ledare av alla skriver i dagens analys av opinionsläget om den viktigaste frågan. jobben:
Men det går inte att avvakta i all oändlighet, rent faktiskt har Borg väntat länge nog. Och det räcker inte för regeringen att presentera krisbekämpnings-åtgärder i september, det gäller också att ge en bild av hur Sverige ska se ut när depressionen väl släppt sitt grepp och hur vi når dit.
Om detta är ett tecken på att borgerlig media nu börjar tröttna på regeringens frånvaro när det gäller åtgärder mot jobbkrisen så kan det bli allvarligt för Reinfeldts allians. Det är väljarnas viktigaste fråga.

Det märks att moderaterna har en annan plan: ett bra resultat i Europaparlamentsvalet följt av ett halvårs positiv och statsmannamässig media under ordförandeskapet. På vårkanten och framåt sommaren väntar royalistisk yra som ger lyft åt svenskheten. Just det var Per Schlingmanns budskap i gårdagens
Korseld. Moderaterna är inte höger eller vänster. Det är "Sverige", på något sätt fristående från alla särintressen. Strategin är mycket klok och väl genomtänkt. Delvis ytterligare en sak där man rakt av försöker kopiera det som varit S stora styrka genom åren. Frågan är väl om väljarna köper frånvaron av politik mot jobb- och välfärdskrisen ju mer den märks i vardagen. Jag tror inte det. Sånt straffar sig.

AB, ledarbloggen.om Korseld.
Expressen om DN/Synovate.
Ekot om samma undersökning.
Svd:s Göran Eriksson om Wallström
Mona om Margot Wallström.

Intressant
? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

1 kommentar:

Micke sa...

Håller med dig om att väljarna kan komma tillbaka så fort oppositionen bestämt vilken politik de vill driva. Det är bråttom nu, politiken borde redan varit i hamn redan nu, om den ska ha en chans att nå ut till väljarna i god tid före valet. dessutom har inte (s) råd med några fler "affärer" från och med nu.