onsdag 8 april 2009

Nu ger vi järnet för S-valsegrar!!

Politik handlar om vilket samhälle vi vill se och vilka samhälls-problem människor upplever i vardagen. Politik är verktyg för förändring. Det gäller vilka värderingar som ska vägleda besluten. Det kanske låter flummigt och stort men är ofta så konkret och vardagsnära. Ska skatten sänkas eller ska pengarna användas för gemensamma behov inom välfärdsområden? Vad gör vi konkret för att miljön ska räddas och klimatförändringarna stoppas? Hur planeras och utvecklas min kommun och finns det en hyresrätt som de utflygningsberedda barnen kan hyra?

I lite större drag: tar vi gemensamt ansvar eller ska var och en sköta sig själv? Får alla del av t.ex. vården eller behöver politiken styra mer efter behov? Behöver samhället - vi tillsammans - göra något när massarbetslösheten hotar? Eller löser det sig genom att marknadens fria hand styr allt till det bästa för alla?

I Sverige har de socialdemokratiska värderingarna en grundmurad förankring. Det inte bara sossar som säger det. Hela den strategi som Fredrik Reinfeldt lade upp och vann valet med utgick från analysen att partier i Sverige knappast vinner val utan att förhålla sig positiv till socialdemokratins samhällssyn.

Därför har val i vårt land avgjorts av värderingar och vilken politik partierna står för. Därför har personer om än varit och är viktiga men har inte avgjort val. Jag tror att det kommer att vara så också framöver. Det allvarliga är om man som företrädare hindras i kommunikationen av budskapet därför att bilden som är satt av personen gör att folk stänger av lyssnandet.

Därför är det som svenska medier (och här) nu håller på med mot Mona Sahlin så allvarligt. Aftonbladets Lena Mellin tillhör en av de som sprider negativa bilder. Idag skriver hon om "Socialdemokraternas uddlösa oppositionspolitik". Tänk om tiden i stället hade ägnats till att skriva om vad S har för förslag, något som läggs varje dag av tusentals socialdemokrater i riksdag, kommun, landsting, europaparlament och till och med inom kyrkopolitiken.


Nu görs inte detta på beställning. Ingen annan än vi själva kan ta de respektfulla samtal som behövs med vänner, grannar och arbetskamrater och vad socialdemokratin faktiskt lägger för förslag och faktiskt står för. Ska räckvidden av det budskapet övertrumfa den svarta och mörka syn som Mellin och andra förmedlar så behöver vi verkligen vara många. Moderaternas strategi är att helt undvika att diskutera politik med S, utan i stället angripa Mona Sahlin som person.

Det handlar om jobben i tider av massarbetslöshet och en regering som i stället sänker skatter som man inte har råd till. Det handlar om rättvisan där vi har en regering som bryter itu ett Sverige som varit mer jämlikt än de flesta andra, med starkt folkligt stöd. Det handlar om miljöfrågor, klimatet, tryggheten vid sjukdom och arbetslöshet. Det handlar om skolan och alla elevers rätt till en bra grund. Det handlar om en sjukvård efter behov, inte en som har främsta drivkraft att starta fler vårdföretag.

Vår partikongress har valt partiordförande. Det står inte på dagordningen. Det gör däremot de politiska sakfrågorna och färdriktningen. På med sossemärket! Ut på första maj! Knacka dörrarna! Bli medlem i Socialdemokraterna! Ge järnet fram till september nästa år!

...sen kan man alltid hoppas att någon börjar granska regeringen...Reinfeldt har faktiskt makten

Läs mer hos:
- Jonas Morian
- Roger Jönsson
- Fler bloggar på Knuff

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,