lördag 25 april 2009

Nähe. försök inte smita undan!

På dagens DN debatt kräver (!) ledande moderater att partiet ska jobba för höjda taxor för förskolan Ökade avgifter ses tydligen som den enda vägen att få resurser till välfärden. Och något gör att vi ser avgiftsfri skola som självklar medan förskolan fortfarande verkar betraktas som något som finns för föräldrarnas möjligheter att jobba.

Det är väl ingen tillfällighet att de moderata företrädarna skriver sin artikel efter att tankesmedjan Timbro har släppt en rapport. När moderaterna själva försöker framstå som "goda sossar" förs idédebatten och de vanliga högerförlagen över till såna byråer.

Alliansen som nu styr Sverige, under total dominans av moderaterna, har före valet lovat satsa på förskolans kvalitet. De satsningarna har inte förutsatt att föräldrarna själva ska tvingas betala. Alliansens gemensamma familjepolitiska rapport innehöll inte detta. Det vore ett stort valsvek att genomföra det (m)-företrädarna nu kräver.

Det finns ändå något större
än till och med förskolans avgifter i artikeln. De som skriver artikeln kommer från stabila moderata kommuner där låg skatt länge sett som självändamål. Att det finns stöd inom moderaterna för att långsamt förskjuta finansieringen av välfärd från skatter till avgifter är oroande. Lägg till att regeringen och en radda kommuner och landsting nu sänker skatter utan att ta hänsyn till att det är samma kasskista som gröps ur, som betalar välfärden.

Jag tycker att moderaterna som undertecknat artikeln glömmer en viktig poäng: Man borde tagit tillfället i akt och riktat kritik mot sin regering som bara ger kommunerna en del av de behov man har av statsbidrag till välfärden. När skatteintäkterna inte räcker på grund av sänkta skatter man inte haft råd till och en vägran från regeringen att se till välfärdens behov, kan man i och för sig förstå behovet.

Visst är det så att också förra regeringar har stått för mer inkomstbaserade avgifter. Sanningen att säga så kom maxtaxan som en stor överraskning för många. Förståelsen för det har jag om man ser det som en del av fördelningspolitiken. Om man däremot ser förskolan som en viktig omsorg och pedagogisk grund för att barnen ska få den bästa starten i livet, då är det annorlunda. Då är avgiftsfri förskola precis som skolan ett självklart mål.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

Sanasawa sa...

""Att det finns stöd inom moderaterna för att långsamt förskjuta finansieringen av välfärd från skatter till avgifter är oroande.""


javisst. oerhört oroande. om det inte vore föt att du har fel.

2001 betalade föräldrarna 28% av kostnaden för barnens visstelse på förskola. Idag betalar föräldrarna bara 10% av den totala kostnaden!!!

Och det beror på att systemet aldrig inflationssäkrades!Din typ av politiker, som utnyttjar tekniska detaljer, som helt ignorerar att vad moderaterna försöker att göra i just det här fallet är att ÅTERSTÄLLA föräldrarnas finansieringsansvar till 2001s nivå, din typ av manipulativa politiker som utnyttjar människors rädsla i dessa ekonomiskt utsatta tider har vi alldeles för många av i det här landet.

Anonym sa...

Småbarnsföräldrarna får väl dra in lite på nöjen, semester, leksaker, modekläder och guvetvad till barnen för att klara en taxehöjning. Det har de råd med så mycket som de slänger för att köpa nytt.

Varför ska fattigpensionärer som redan betalat för all barnpassning själva betala?

Ungdomar har blivit så bortskämda med att få allt serverat och helst subventionerat. Vi som redan måst betala för att kunna jobba ska inte lastas via skattsedeln.

Sundi