måndag 20 april 2009

Ett litet steg för bloggaren men ett jättekliv för demokratin?

Jag tror att dagens socialdemokratiska lansering av ny hemsidesstruktur och start av "Mitt S" kan få stor betydelse för både partiets utveckling och för demokratin. Dels är det självklart viktigt för att hålla partiets position vad gäller nätaktiviteter. Men tanken är ju mycket större än så. Webben som aktivitetsskapare offline. Enkelhet att komma i kontakt med partiet. Den uppsjö av aktiviteter vi faktiskt genomför berättar vi också om för svenska folket. Men signalen om öppenhet är viktig också politisk. Det är människors idéer och drömmar vi vill veta mer om, låta dem påverkar vår politik.

Med Mitt S startar det på nätet. Där kommer det inte att stanna. En stor betydelse för hela demokratin får Mitt S om det bidrar till att vrida hela partiets arbetssätt från ganska stort fokus på interna uppgifter till mer utåt och alltid i respektfulla samtal med väljarna. Visst har partiet tagit steg mot öppenhet tidigare. Det finns ändå traditioner som biter sig fast. Kan Mitt S bidra till att socialdemokrater runt om i landet ställer om "från inåt till utåt" också i partiarbetet i stort så betyder det oerhört mycket för demokratin. Och, det är min övertygelse, det betyder oerhört mycket för valresultat.Läs mer hos: Jonas Morian, Pierre Nilsson, Perten gren, Johan Ulvenlöv, Alexandra Einerstam, Kristian Krassman, Anki Furustrand. Jonas Morian på webtidningen 1889.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 kommentarer:

Kraxpelax sa...

Socialdemokraterna har hittills behandlat bloggmediet mycket kompetent. På åtminstone det området är man Bästa Partiet. Det är ganska viktigt.

Nemokrati sa...

Skulle bara testa om man kunde lämna en kommentar utan att behöva legitimera sig med id-kort och partibok.

Nej, skämtar bara. Men jag tycker netroots är ett bra alternativ. För de gamla s-bloggarna var lite trista som en matrikel på något sätt.

Det här är fräschare.

Hade tänkt gå med men jag bloggar ju anonymt på temat

"Som motstånd mot nedmonteringen av demokrati och allmän välfärd bloggar jag politik med udden riktad mot makten, varhelst den befinner sig."

vilket betyder att kritiken ofta riktas mot S- och LO-ledning och då går det inte för sig (hade gärna varit med annars då jag ser mitt bloggande som 'progressivt' fast det kan ju vara självbedrägeri förstås)