tisdag 21 april 2009

En arbetslöshetskö från Stockholms central till Torshällas centrala delar...

När allianspartierna samlas på Stockholms central under orange alliansfärg markeras "valrörelse". Sanna Rayman på SvD:s ledarsida berättar att hon saknar "företagande" bland de frågor som alliansen vill lyfta fram. Väljaren får här på centralen möjlighet att kasta boll i den tunna som är märkt med den fråga man tycker att politikerna ska prioritera. Där finns tunnan "klimat", tunnan "skola", tunnan "vård" och, jodå: faktiskt tunnan" jobb. Inte minst det sista är modigt gjort. Just löften om jobb och utanförskapet är ju förklaringen att alliansen vann valet.

Det är tur att man ställer frågorna som man gör. "Vad ska vi göra framöver", ungefär. Hade syftet varit att berätta "det här har vi gjort" hade allianspartierna hamnat i större problem. Den armé av arbetslösa som är följden av allianstiden hittills är lång. En halv miljon bedöms nästa år vara arbetslösa. Från centralen skulle kön av arbetslösa leta sig ut genom portarna mot Vasagatan, söka sig mot stadshuset, över Kungsholmen med sikte sydväst. Kön av arbetslösa skulle dra sig längst Essingeleden, förbi Anders Lagos Södertälje, fortsätta efter Svealands-banans sträckning och till slut börja kröka sig någonstans vid Fristadstorget i Eskilstuna, kanske till och med närma sig Torshällas centrala stadskärna, innan kön fortsätter på andra sidan vägen, tilbaks hela vägen till huvudstaden. Jobben har blivit färre. Utanförskapets växer.

Allianspartierna verkade inte ha någon tunna för "ordning på ekonomin". Stjäl man Olof Palmes berömda sedelbuntar blir det så tydligt. Sedelstapeln som illustrerar hur det land som hade överskott och starka finanser när alliansen tog över nu har underskott. Stapeln över upplåningsbehovet som letar sig ner från allianspolitikerna och sipprar ut längst Stockholms tunnelbana. Den sträcker iväg åt söder och norr och fyller snart hela tunnelbanenätet. Sedelbunten räcker till och med för att dra ut över pendelspåren, rada upp sig på rad över Älvsjö, Stuvsta och Huddinge ända bort till Södertälje. Och en bra bit på väg tillbaks mot Stockholm.

Låt gärna allianspartierna köra ännu en valrörelse med tunnor. Men den här gången ska de inte slippa frågorna om politikens innehåll. Det är före valet som folk ska ges besked om vad som kommer efter valdagen.


Intressant
? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Byt metod kompis. Ni får inget eget politiskt program genom att gnälla på alliansen.