onsdag 22 april 2009

Våg av konkurser - Vårdval Stockholm krackelerar

Vårdvalet driver fram konkurser, berättar Dagens medicin.
"När vårdval Stockholm startade i januari 2008 tillkom 23 nya vårdcentraler. Snart kan närmare hälften av dem vara stängda
I går på sjukvårdsstyrelsen ställde jag en fråga om majoriteten om Hälsokällan, en konkursdrabbat vårdcentral i Södertälje. "Vad är det som gör att den privata vårdcentralen konkursar när inte ägarna ger ägartillskott?

Visst anar jag svaret men vill gärna få det "på pränt". För lite resurser, sannolikt. En fullständig planlös experimentverkstad med skattepengar där politikerna i sken av att "patienterna ska bestämma" säger ifrån sig allt ansvar för hur vårdresurserna används bäst.

Vår kritik har hittills handlat mycket om orättvisan. Att vården styrs mest till områden och stadsdelar där utbudet redan är stort och befolkningen tämligen frisk. Samtidigt dräneras områden och stadsdelar med högre sjuklighet på resurser. Det finns mycket stor anledning att fortsätta protesterna mot det. Men det finns också skäl att tala om det misslyckade som ligger i att Filippa Reinfeldt (som är ansvarigt landstingsråd) har talat om att stimulera företagandet. Pytsan.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,