måndag 6 april 2009

Second opinion-inlägg om granskning av Svenskt Näringsliv

Med viss oro noterar jag att all sakpolitik och allt det som handlar om värderingsval och om vilka idéer som ska vara vägledande för Sverige har trängts undan av annat. Ordet "massarbetslöshet" började användas av finansministern. Många bloggare har försökt väcka liv i debatten. Hoten är verkligt allvarliga. Välfärden, som skolan och vården, hotas när kommunernas kassakistor sinar. Den moderatledda regeringen har sluppit undan granskningen och inte tvingats redovisa vad man tänker göra. Just i detta läge drunknar allt i händelserna kring LO och AMF. Men ok: visst finns en del att säga där också.

Ibland kan det vara nyttigt att tänka på sina reaktioner om saker och ting varit tvärt om. Tänk dig en situation där ett företag som ägdes gemensamt av näringsliv och fack hade gjort en stor klantighet. Kanske betalat ut en jättelik pension. Kanske till en direktör som såg sina insatser vara värda många många miljoner. Tänkt om det företagets styrelse hade hälften av ledamöterna från LO och hälften från Svenskt Näringsliv och tänkt om ordförande var LO:s ordförande. När medierna fått nys om affären bryter den stora mediastormen ut. Måltavla är Svenskt Näringslivs styrelseledamöter, inte den fackföreningstillsatta ordföranden. Jag gissar att exemplet är helt omöjligt. Men precis så ser det ut i dagens AMF- pensionsskandal, fast omvänt.


Visst ska styrelsens fackliga ledamöters agerande granskas med lupp. Visst ska ledamöter lämna sina uppdrag om man gör oacceptabla handlingar. Men vore det inte rimligt att den granskningen gäller hela styrelsen? Vore det inte än viktigare att den granskningen omfattar styrelseordföranden och kanske till och med om en av ledamöterna är VD i Svenskt Näringsliv.
Det som nu händer är att tunga makthavare i näringslivet, med starka band till den sittande regeringen klarar sig helt undan granskning och "rannsakan". Trots att de också representerar den sektor som hittat på bonuseländet.

Tyvärr är nästa steg i granskningen i full fart i verkliga livet: Dvs kopplingen till skandalen vidgas till det socialdemokratiska partiet som dras in i eländet. I exemplet ovan skulle den utsatta i stället vara vara främst moderaterna. De har ju till och med en gammal partiledare styrelsen för Svensk näringsliv. Om just detta skriver jag idag ett inlägg på Second Opinion. Sidan där nyheter kan ges en annan vinkling. En sida som jag tycker är ett mycket viktigt bidrag till demokratin och till det offentliga samtalet.


Läs mer om deta på Svd, Ab,
Andra bloggar här på Knuff.
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,