onsdag 29 april 2009

Fler jobb, mer utbildning och framtidshopp

Socialdemokraterna och de rödgröna klarar det Reinfeldts regering lovade före valet men misslyckades med efter valet. I den skuggbudget som presenteras på DN Debatt redovisas förslag för 100 000 fler jobb, mer resurser till kommunerna redan i år och ett tydligt nej till sänkta skatter som man inte har råd med. Med budgetförslaget finns nu förslag i riksdagen som också stämmer med det som regeringens egna experter tycker behövs för att möta jobbkrisen. I DN-artikeln skriver Sahlin/Östros om konkreta förslag för fler jobb:
"investeringar i en starkare utbildningslinje med 50 000 fler utbildningsplatser. Förbättrade villkor för småföretag med ökad trygghet och stöd till kapital. Nya gröna jobb med investeringar i renovering av miljonprogram och järnväg. Höjt tak och förbättrad ersättningsnivå i a-kassan"
Utanförskapet ökar i Sverige. Inför skuggbudgeten har s/v/mp låtit riksdagens utredningstjänst räkna på regeringens misslyckande med att bekämpa utanförskapet. Just det var ett av Reinfeldts stora vallöften som nu har svikits.
Utredningen visar att utanförskapet växer från år 2006 då det var 17,9 procent till år 2010 då det beräknas uppgå till 22,0 procent. Detta betyder att utanförskapet mellan 2006 och 2010 ökar med 268 000 individer. År 2010 kommer utanförskapet vara 1,3 miljoner människor.
Lägg skuggbudgeten bredvid den borgerliga vårbudgeten och jämför alternativen: Offensiva investeringar mot fel prioriteringar. Aktiva insatser mot arbetslösheten mot passiva stöd. Ansvar för välfärden i kommuner och landsting mot noll kronor till välfärden under detta år och för lite kommande år. Ansvar för att varje krona i sänkt skatt ska kunna betalas mot ofinansierade skattesänkningar till de som redan tjänar mest. För Svenska folket är valet ganska givet efter dagens S-V-Mp-skuggbudget.

Läs mitt första inlägg om den rödgröna skuggbudgeten här.

Läs mer om budgetförslaget i Svd, Aftonbladets ledare

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,