Vilket uppdrag ska arbetsförmedlingen ha, så här mitt i jobbkrisen? På Brännpunkt skriver fackförbundet ST om läget inom förmedlingen, något som blir nyhet här och här.
Personalminskningar har försvårat AF:s möjligheter att jobba. Prioriteringarna att jaga bort arbetslösa från ersättningar tar all kraft medan jobbförmedlandet inte fungerar. Mina egna, begränsade erfarenheter säger mig att det stämmer. Uppdraget att "förmedla" jobb har förbytts till att granska rätten till a-kassa in i minsta detalj. Det innebär att en sökande utan bidrag, som gärna vill ha vägledning i sin jobbkarriär är fullständigt ointressant som "kund". Samtidigt har regeringen genom förändringar i reglerna om att "leverera in" jobb till förmedlingen drivit på utvecklingen mot en förmedling som ska vara den sista anhalten för de som har absolut svårast att komma ut på arbetsmarknaden. Och det sker samtidigt som alla om uppbär a-kassa tvingas till mer eller mindre givande förmedlingskontakter för att kunna få sin a-kassa utbetald.
Parallellt med krisen inom förmedlingen kommer den jobbkris verkligen skulle vara ett tillfälle som man rustat för att kunna möta. Världens ledande ekonomier träffas och kommer överens om insatser för att möta den globala krisen. Den svenska regeringen med Anders Borg och Fredrik Reinfeldt i spetsen ser välfärdskrisen komma i kommuner och landsting, men vägrar handla. Och var är arbetsmarknadsministern i debatten?? Med artikeln i SvD har de tre herrarna fått krissignalerna som kräver ansvarstagande. Det finns konkreta förslag om både förstärkningar och översyn av de regler som tvingar till bidragsjakt snarare än jobbförmedling.
Visst: jobben ska skapas i företag, i form av nya gröna jobb och inte minst genom att jobben i den skattefinansierade välfärdssektorn räddas. Där ska krisens första insats komma men där uteblir den. Följden blir att arbetsförmedlingen får mer att göra men mindre resurser. Inte konstigt att dess personal underkänner den så kallade jobbpolitiken.
Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om politik, jobbävning, arbetslöshet, fredrik reinfeldt, utanförskap, jobben, regeringen, arbetsförmedlingen