tisdag 14 april 2009

En bidragsbudget med borrar i välfärdens kärna

Varsel och uppsägningar runt om i landet. Hot om massarbetslöshet. 1 068 000 människor i utanförskap nästa år. En hel generation unga som tvingas starta vuxenlivet med att gå till socialen. Svetten borde lacka i pannorna på de fyra regeringspartierna inför morgonens presentation av vårbudgeten. När Anders Borg strax före klockan 10 vandrar mot riksdagshuset har han med sig en budget med förslag som dramatiskt avviker från den bild han och Fredrik Reinfeldt målade upp före valet.
  • Man skulle satsa på "riktiga jobb". I morgon lägger man en "vårbudget" där Arbetsförmedlingens kostnader ökar från 16 miljarder förra året till 42 miljarder 2011

  • Man skulle bekämpa utanförskapet. I stället kunde Mats Knutsson i Svt (svt play här) berätta om 200.000 fler i utanförskap och bidragsberoende.

  • Före valet talade man om nystart av företag med fler jobb. Nu går kostnaderna för AMS-politiken till passiva insatser utan att stärka människor genom exempelvis utbildning.
Man kan inte skylla hela krisen på regeringen. Den är internationell. Men det är tveklöst så att man valde bort investeringar i välfärd och tillväxt och först gjorde sig av med viktiga skatteintäkter. Som dessutom var väldigt orättvisa. Man avstod från att först satsa på kvalitet i skola och vård och man avstod från att hålla ordning på ekonomin för att klara sämre tider.

Arbetslösheten stiger kraftigt och närmar sig den massarbetslöshet som finansministern nu ser framför sig. Regeringen bedömer att den blir 11,7 procent 2011. Krisen slår hårt mot alla men kanske extra hårt mot unga.
Redan 2009 ökar anslaget i budgeten för ”bidrag till arbetslöshetsersättning och aktivitetsstöd” till mer än 10 miljarder kronor.

I morgon kommer Borg och andra statsråd att tala om att man satsar på "välfärdens kärna". Pressmeddelanden om detta kommer att regna från statsråden. Sanningen är att regeringen satsar nästan lika mycket på sitt eget regeringskansli som på polisen. Sanningen är att man inte tillför en krona till kommuner och landsting detta år, vilket leder till nedskärningar. Sanningen är att man har gjort sig av med intäkter på skattesänkningar man inte hade råd till. Det gör att det är tomt på kistbotten när välfärden ska betalas. Man har faktiskt inte råd att betala för både ock. Nu kommer notan för arbetslösheten och utanförskapet. Den blir väldigt dyr för svenska folket.

Läs andra blogginlägg hos Ett hjärta rött, Krassman, Eva-Britt,
Läs mer i DI, Svd, DN, Aftonbladet,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Petter sa...

Var ju redan klart 2006 att det skulle vara fler utanför arbetsmarknaden 2010 än när de blev valda. Vi visste att en lågkonjunktur skulle ha slagit in och att allt snack var tomt strunt för att hjärntvätta folk att rösta på dom. Inget nytt där. Men det är ju en bra garanti på att de inte blir omvalda.

Peter Andersson sa...

Petter. Tack för din kommentar. Själv tänker jag ge järnet i de valrörelser som kommer. Än så länge är jag inte alls övertygad om att den nuvarande regeringen inte blir omvalda, trots att de misslyckats kapitalt med den jobbpolitik som hela deras maktinnehav bygger på.

Valet avgörs när vallokalerna stänger då i september 2010

hlsn
Peter