torsdag 30 april 2009

En S-budget värd att förverkliga

I går presenterades som bekant socialdemokraternas vårmotion. Offensivare än regeringens budget. Jobben i fokus. Mer resurser till välfärden samtidigt som ansvaret för att ha ordning och reda på pengarna styr förslagen. Rättvisan är en viktig ledstjärna och Sverige tillåts investera i en grön framtid. Det känns som en motion väl värd att "hålla i handen" i samtal med väljarna.

Denna morgon bekräftar LO-ekonomerna hur rätt och hur viktig S-motionen är. Deras sjupunktsförslag ligger väl i linje med S-förslaget. I en av de dystraste prognoserna någonsin varnar man för stor utslagning av arbetskraft, en arbetslöshet upp mot 12 procent. Kritiken mot regeringen är stark för passivitet:
Det är oacceptabelt att regeringen inte utnyttjar de starka statsfinanser Sverige har byggt upp för att föra en mer aktiv ekonomisk politik – för löntagarnas och landets bästa
Den som minns från dagen då regeringen presenterade sitt förslag kanske ser att S-motionen inte bara är i linje med fackföreningsrörelsens ekonomers bedömning. Den bygger också på det regeringens experter, som Lars Calmfors och Konjunkturinstitutet rekommenderar. Att medier med erkänt borgerlig profil är kritiska eller hånfulla får man leva med. Svd-ledaren talar om drömfabrik. Aftonbladets ledare träffar rätt när man sammanfattar S-motionen:
Det är inte ett färdigt alternativ till regeringens passivitet oppositionen presenterade i går. Men det är absolut grunden för en mer aktiv politik mot krisen.
Visst hoppas jag på en svängning i opinionen efter S-förslagen. DN och Aftonbladet rapporterar med stora rubriker om läget. Ett Piratparti lär vara på väg till parlamentet. Å hej å hå. Jag har ofta skrivit om förnuftiga väljare. Det ser onekligen ut som devisen "ingen regel utan undantag" faktiskt gäller på det området också. Man förvånas!

Bloggar om budgeten:
Johan på S-buzz ger vägledning till inlägg om S-motionen här och här.
Kristian Krassman, Karin Berg, Johanna Graf, Robert Noord, Åsa Westlund, Alexandra Einerstam om Mona-intervju, Johan Persson,

"Andra sidan" om motionen: Eva Thalén Finné, Kent Persson, Sofia Arkelsten,


DN
-ledare till sedvanligt alliansförsvar. DN om budgetmotionen. Svd-kommentar om motionen. Svd-artiklen om diskussion om förslagen.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Själv tycker jag det är oändligt mycket mer förnuftigare att lägga sin röst på enfrågapartiet Piratpartiet än på enfrågepartiet miljöpartiet.