tisdag 28 april 2009

Sista inlägget om "S-krisen"

Som "fri skribent" väljer jag precis vad mina blogginlägg ska handla om. Så är det också med tidningsredaktionernas ledarskribenter och andra redaktörer. De senaste tiden har både de och jag skrivit om det som benämns "Kris" inom S. För egen del märker jag hur det blockerar viktigare inlägg. Tänkt om det är samma sak med tidningsredaktionerna.

Svenska dagbladet fortsätter idag jakten på sossar och på Mona Sahlin. Det känns som om vi har bytt jobb: jag försöker skriva om politik som är viktig för oss alla. Redaktioner som borde göra det fungerar som partiexpeditioner med ombudsmän som ritar flygblad om "dumma motståndare".

Svd har nu nått försvarspositionen för "journalismen": dvs teorin som säger att folk inte tål att höra saker direkt från politiker. Det måste finnas ett "sanningsfilter" av "objektiva" journalister mellan folk och deras valda om nyhetsförmedlingen ska bli "rätt
". Den som angriper journalisten görs sig skyldig till något nästan oförlåtligt.

Samma dag som SvD väljer hela sin ledare till "S-kris" ser jag en förhållandevis minimal rubrik i konkurrenttidningen DN:s ekonomibilaga. "Värsta varselåret sedan 1992". Dagen före var rubriken "10.000 varslade i april". Den regering med Fredrik Reinfeldt i spetsen som valts på jobben och minskat utanförskap leder ett Sverige in i massarbetslöshet, pessimism och tappad framtidstro. Arbetslöshet kostar. Det göra att nästa steg blir försämringar i välfärden där situationen också blir svårare eftersom skatter har sänkts innan vård och skola "fått sitt".

Man kan tycka att ledarskribenter borde ha fullt upp att skriva om detta, kritiskt granska regeringens agerande och redovisa om politiken stämmer med det mandat folket har gett. jag inser att så kommer det inte att bli. Men mina inlägg styr jag helt och hållet själv. Därför sätter jag punkt för kommenterandet som den kris som medierna beskriver av ett parti som i allra högsta grad kan vinna kommande val. Om detta, däremot, tänker jag blogga.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

Herr Nilsson sa...

Det är nog bra att SvD sätter socialdemokratin under lupp. Trots allt är det fortfarande det största partiet och har dominerat politiken här i landet hela mitt liv.

Under och efter Persson har partiet hamnat i en situation där förnyelse är nödvändig samtidigt som kärnväljare inte "känner igen" sitt parti.

Vilken inriktning och utveckling det största partiet kommer att ta är nog rätt intressant och i dagens läge är det fasligt oklart vad man har för tankar om utvecklingen.

Hittills har man nöjt sig med att försöka med arbetslinjen trots att man själva misslyckades under betydligt bättre förutsättningar.

Det skapar man inte förtroende med.

Anonym sa...

SVT hänger på och har blivit ett propagandainstrument för Alliansen. Har idag mailat Anja Hildén t.f. chef för Rapport och frågat av vad skäl det tre dagar i rad under helgen fanns en notis om en opinionsundersökning med uselt mätvärde för "förtroendet" för vår partiledare. Tidigare i månaden har flera dagar i rad liknande presentationer ägt rum. Återkommer om jag får något svar.