torsdag 23 april 2009

Upp med (S)jälvförtroendet!!

Att jag bor i Huddinge och jobbar i Solna gjorde att jag både måndag och onsdag fick lyssna till Micke Damberg, riksdagsledamot för S och ordförande i vårt partidistrikt. Det var ett anförande som många partivänner borde få lyssna till. Vi är nog många som hänger med huvudet och deppar efter en rad av opinionsmätningar som visar "ner". Nej, inledde MD med. Det är inte opinionsmätningar som är den verkliga krisen. Det är den växande arbetslösheten, hoten mot välfärden när resurserna minskas till kommuner och landsting samtidigt som kostnaderna för arbetslösheten stiger. Det är krisen som socialdemokraterna ska möta.

Många väntar på besked om S-politiken, sägs det. Egentligen vet nog alla innerst inne vad förslagen handlar om. "Tänk efter, vad gör S i en ekonomisk kris". Svaret är självklart: jobben först. Det avgör också förslagen om politiken där de skarpa förslagen finns för jobb och utbildning. Satsningar som gör att jobben blir fler samtidigt som människor kan växa. Vi har hanterat kriser tidigare, med samma benhårda prioriteringar av jobben. Som av en händelse har det skett efter första världskriget, andra kriget och sen efter tre perioder med borgerliga regeringar. Det borde inte råda något tvivel om vilket politiskt alternativ som ska ha högt självförtroende.

Kvaliteten i skolan, vården och i omsorgen om barn och gamla kommer sen som det viktigaste. Förslagen finns om detta och kan betalas därför att vi väljer det aktivt före sänkta skatter och arbetslöshetens kostnader. Det är också aktiva val. MD menade att S omdöme om regeringens politik - "för lite och för sent" - egentligen borde vara "fel prioriteringar". Fredrik Reinfeldt och Anders Borg gör medvetna och FEL val! Att inte göra något är också ett val.

MD hade fokus på S-politiken som faktiskt finns (!). Mot detta ställde han bland annat det upplyftande av finansministern som nu görs på sina håll. En finansminister som för ett år sen dömde ut varningar i riksdagen om en kommande kris.

Låt oss för det första konstatera att Thomas Östros är ensam om sin analys.
Finansdepartementet, Konjunkturinstitutet, LO, EU-kommissionen och i helgen också IMF gör alla bedömningen att vi står inför en avmattning, men man gör också bedömningen att Sverige kommer att klara sig bättre än andra länder.

Ingen delar svartmålarnas depressionsfaror. Ingen, möjligtvis med undantag för Pär Nuder, delar bedömningen att Sverige står inför en nära förestående bankkris.

Krisen kom. Nu gäller det vem som har en politik som för Sverige ut ur krisen, inte fördjupar den. Socialdemokrater kan räta på ryggarna både därför att den egna politiken är offensiv, sätter jobben först, har rättvisan som ledstjärna och ser behoven i välfärden. Egentligen räcker det som kunskap för att nu prata politik med svenska folket.

Läs också Thomas Hartman.
Länkar till jobbävningsinlägg hos S-buzz.
Bloggar om det på S-portalen.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,