Man kan inte skylla hela krisen på regeringen. Den är internationell. Men det är tveklöst så att man valde bort investeringar i välfärd och tillväxt och först gjorde sig av med viktiga skatteintäkter. Som dessutom var väldigt orättvisa. Man avstod från att först satsa på kvalitet i skola och vård och man avstod från att hålla ordning på ekonomin för att klara sämre tider.
- Man skulle satsa på "riktiga jobb". I morgon lägger man en "vårbudget" där Arbetsförmedlingens kostnader ökar från 16 miljarder förra året till 42 miljarder 2011
- Man skulle bekämpa utanförskapet. I stället kunde Mats Knutsson i Svt (svt play här) berätta om 200.000 fler i utanförskap och bidragsberoende.
- Före valet talade man om nystart av företag med fler jobb. Nu går kostnaderna för AMS-politiken till passiva insatser utan att stärka människor genom exempelvis utbildning.
Arbetslösheten stiger kraftigt och närmar sig den massarbetslöshet som finansministern nu ser framför sig. Regeringen bedömer att den blir 11,7 procent 2011. Krisen slår hårt mot alla men kanske extra hårt mot unga. Redan 2009 ökar anslaget i budgeten för ”bidrag till arbetslöshetsersättning och aktivitetsstöd” till mer än 10 miljarder kronor.
I morgon kommer Borg och andra statsråd att tala om att man satsar på "välfärdens kärna". Pressmeddelanden om detta kommer att regna från statsråden. Sanningen är att regeringen satsar nästan lika mycket på sitt eget regeringskansli som på polisen. Sanningen är att man inte tillför en krona till kommuner och landsting detta år, vilket leder till nedskärningar. Sanningen är att man har gjort sig av med intäkter på skattesänkningar man inte hade råd till. Det gör att det är tomt på kistbotten när välfärden ska betalas. Man har faktiskt inte råd att betala för både ock. Nu kommer notan för arbetslösheten och utanförskapet. Den blir väldigt dyr för svenska folket.
- - - - - - - - -
Som alltid en budgetdag är det regeringens förslag som står i fokus. Att oppositionen just denna dag ägnar tid till kritik är en del av demokratin. Däremot måste den egna politiken "pratas" minst lika mycket. Därför återkommer S om några dagar med sina förslag när man granskat den borgerliga bidragsbudgeten. Därför blev Playrapports rubriker på gårdagkvällens inslag så löjligt: "Regeringen satsar - S kritiserar". Det tillhör liksom uppgiften, idag.
Expressen "avslöjar" hemliga S-planer och Borg ska enligt tidningen "knäckas". Man blir bara trött på rubriksättare ibland.
Ursprungligt inlägg här.
- - - - - - - -
Läs andra blogginlägg hos Ett hjärta rött, Krassman, Eva-Britt, Jonas Morian, Alliansfritt Sverige, Eva-Lena, Thomas Hartman.
Kent tillhör de mer regeringspositiva bloggarna :) Läs sammanfattning av S-bloggar hos Johan.
Läs mer i DI, Svd, DN, Aftonbladet, Expressen, A-bladet, ons, Lena Mellin,
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politik, regeringen, anders borg, vårbudgeten, vårpropositionen, våpen, arbetslöshet, jobbävning, socialdemokraterna, jobbkris, skola, sjukvård, kommuner
2 kommentarer:
Vilket är socialdemokraternas alternativ? Det vore spännande om ni formulerade en politik, så vi får något att jämföra med, istället för att bara gnälla och klaga. "För lite och för sent" är inget man kan grunda en politik på.
Oscar. En ganska tråkig strategi som vi möter hos våra motståndare är att oavsett hur många, långa, dyra, billiga, kortsiktiga, långsiktiga förslag vi än presenterar så blir svaret att "ni har ingen politik".
I början av mitt inlägg ligger en länk till vårt krisprogram. Thomas Östros anförande i dagens riksdagsdebatt som kan läsas på riksdagens hemsida innehöll en tydligt presentation av fem punkter där vi lägger skarpa förslag om utbildning, investeringar, småföretag, kommunernas ekonomi, byggandet osv. Där finns också förslag för att möta det som nu händer: konsumtionen bromsas upp därför att människor sparar för att själva klara sämre tider när samhället har backat från den uppgiften. Därför ligger också trygghetsområdet med, a-kassan.
Regeringen kan gapa hur mycket som helst över internationell kris. Det vallöften man ska leverera, som ställdes ut utan reservation var fler jobb om färre i utanförskap. Det omvända sker nu.
Länk till protokollet:
http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=101&bet=2008/09:100&guid={8AF20FE1-E99F-45D7-A6ED-06EB8133A416}
/P
Skicka en kommentar