torsdag 23 april 2009

Fler jobb och bättre klimat i samma rödgröna paket

15.000 nya jobb. Ja, det skulle kunna blir verklighet om s, v, mp - programmet för ROT-avdrag i flerfamiljshus genomförs. Om detta skriver partiledarna i DN. Förslaget visar att det går att göra något offensivt när kriser kommer. Det möter en rad behov i samhället samtidigt som de arbetslösa byggnadsarbetarna kan få se lite ljus i tunneln. Sverige står inför ett jättebehov av upprustningar och renoveringar av miljonprogrammets bostäder. Här är ROT-avdraget som ju finns för ex villor viktigt som motor, även om mycket mer omfattande investeringsprogram behövs. Med S,V, Mp-förslaget räknar man med 50.000 totalrenoverade lägenheter.

Vi behöver få ett bostadsbestånd som stegvis blir klimatsmart. Av de miljömål som Sverige har satt upp så påverkas nästan alla av boende och bostäder, också klimatet. Boendet står för knappt hälften av energiförbrukningen. Då är det nödvändigt att lägga pengar på klimatsmarta renoveringar. Förslaget ger också en klimatbonus för den som ska energieffektivisera sin ägda bostad.

Pressträff med partierna kl 11 idag. Det är skönt att ett av de två blocken har politik för fler jobb och ett klimatsmartare Sverige. Vi väntar fortfarande på att alliansregeringen ska inse att passiviteten och frånvaron av jobbpolitik faktiskt är ett medvetet val som leder Sverige på fel väg, mot den massarbetslöshet som Anders Borg talar om.

Mer i Svd,
Fler blogginlägg om jobbävning här. och här.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,