torsdag 2 april 2009

Bloggarna - nästa offer för jobbkrisen?

Det var igår det var första april, de små skämtens dag. Därför är säkert den absurda nyheten sann som berättas i såväl DN som Svd: En arbetslös före detta Volvoanställd i Braås som nu kan ha bloggat bort sin rätt till A-kassa. Ibland framträder onekligen absurda inslag i välfärdslandet Sverige. Samtidigt som händelsen visar på korkade systemfel och, gissar jag, överambitiösa handläggare som försöker leva i den nya "Jagabidragstagare"- kulturen, kan det också illustrera något mycket större: Arbetslösheten och bidragsberoendet är ingen drömtillvaro. I massarbetslöshetens spår följer inte bara slag mot den egna hushållsekonomin. Att bli arbetslös handlar också om urgröpt självkänsla och, som Braås-exemplet visar, en total underminering av allt vad frihet heter.

Den ideologiska debatten om frihet var möjligen mer livfull förr. Där bröts ständigt de dåvarande moderaternas syn på friheten som något absolut och självständigt mot socialdemokratin syn att friheten också bestäms av hur jämlikt landet är. Välfärd i form av trygghet vid sjukdom och arbetslöshet var också en frihetsfråga. Den gemensamma sektorn , betald med rättvisa skatter, var viktig också för att stärka den enskildes frihet. Och satsningar på jobb var också viktiga förutsättningar för verklig frihet. Just därför måste jobbkrisen bekämpas. Att a-kassans handläggare får ett nytt uppdrag att räkna blogginlägg på arbetslösas bloggar för att vid alltför frekvent pingande se till att a-kassan dras in är förstås uttryck för ett systemfel där rollen hos samhällsorgan som egentligen ska hjälpa enskilda i stället får/tar på sig en polisroll. Här har socialdemokratin en viktig framtidsuppgift: Rensa i myndighetsmissbruk och faktiskt förtryck av enskilda som till och med en fackföreningsstyrd a-kassa kan hänfalla sig åt.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,
Lägg till bild

4 kommentarer:

Anonym sa...

Bloggarna är inte nästa offer av just jobbkrisen men de är sannerligen nästa offer av IPRED, FRA lagarna, min vänn.

Du har historiskt fått vittna hur Sverige har övergått från ett fritt samhälle till ett kontrollerat och därmed väldigt odemokratiskt samhälle.

Anonym sa...

A-Kassan är till för arbetssökande på heltid.Om detta sedan avser en normal åtta timmars arbetsdag eller dygnet runt tjänst är en annan sak.Men enligt sunt förnuft så har ju även en arbetslös rätt till fritid som alla andra.Om inte annat så är AMS snabba i vart och vartannat besked i att påtala att A-Kassan kommer att meddelas om de misstänker fusk.Detta skickas med på så gott som samtliga blanketter från AMS där man ibland lätt tror att de försöker själpa istället för att hjälpa.Var för några år sedan arbetslös en kortare tid efter många år på en äldre firma som lades ner och blev genast misstänkt av AMS för att vara en myglare !?.Tro mig , sådant märker man fort på många AMS kontor.När jag påtalade att det var tur att jag betalt in A-Kasse försäkringen under många år svarade handläggaren kort att detta var ett bidrag och ingen försäkring.Bad AMS handläggaren ringa upp min A-Kassa och Fackförening för att få detta bekräftat vilket damen naturligtvis inte var så pigg på.Upplyste därpå AMS handläggaren om att det varit en försäkring enligt facket för mig i mer än tjugo års tid och undrade om AMS handläggaren fick t ex en bidrags bil om hon tvingades andvända sin bilförsäkring vid eventuell olycka varpå stor tystnad uppstod.Ibland får man tala med dessa myndighetspersoner som om de var små barn som inte förstod bättre där det samtidigt aldrig får förglömmas att de i sin tur just nu är styrda av den vedervärdiga Alliansregeringen som har människoförakt som sin största dagsagenda.Tack för ordet.

Peder

Anonym sa...

De flesta vet att jobb får man genom kontakter och att vara fortsatt aktiv i samhället. Reglerna säger däremot att en arbetslös måste avsäga sig all kontakt med omvärlden om det inte är fråga om direkt arbetssökande.Att ha en fortsatt rik fritid anses bara som om personen hellre roar sig än söker jobb, när det i själva verket är lättare att få jobb om man har en rik fritid och träffar folk.

Anonym sa...

Det är ju inte bara bloggande man blir varnad för, även arbete….
Jo, det är ju lite problem med det där att man jobbar och söker jobb samtidigt. Jag har nyss blivit varnad att jobba av min arbetsförmedling eftersom jag håller kurser, är föreläsare och skribent samtidigt som jag söker jobb. Kravet är att de som anlitar mig som föreläsare ska anställa mig på heltid. Men det är ju helt orimligt att jag ska ställa de kraven på mina uppdragsgivare.
Det är även helt orimligt att jag ska sluta med mina förnuftiga uppdrag och sätta mig ner och vara helt förbannat passiv- för det är inte min stil.
M.v.h.
Hanna Da