onsdag 8 april 2009

Efterlyses: Ett drömmande OCH konkret framtidsprogram (S)

Fredrik Reinfeldt och Allians för Sverige vann valet 2006 med löften i sitt valmanifest om "Fler jobb och fler företag". Så har det nu inte blivit. Finansministern ser ut att bli sannspådd om en ankommande massarbetslöshet. Arbetsförmedlingen bedömer nu att Sverige nästa år kan ha en halv miljon arbetslösa. 8,4 % i år och 11 % nästa år. Nu ser vi hur företagskonkurserna ökar, från förra året har marssiffran stigit med 85 %. Över Sverige går nu en bred och mörk varselvåg, både inom industri och offentlig sektor. Ansvarig regering med Littorin i spetsen håller sig undan. Läser faktiskt en intervju med ministern i dag som inte har mycket att ge besked om.

Frånvaron av förslag mot jobbkrisen är allvarlig. Lika allvarligt är att regeringen inte förstår att arbetslöshet kostar. Därför snålar man också när man äntligen reagerar på krissignalerna från kommunerna. Ingenting under 2009, endast en liten del av behoven 2010 och faktiskt en minskning 2011 och 2012. Alla är inte glada. Svd-ledaren vågar inte skrika för högt emot men varnar ändå "sin" minister för att slösa. DN tycker om paketet. Per Schlingmann kommenterar det och får bilden av satsningen att växa ännu mer genom att jämföra med 2006!

Socialdemokraternas Thomas Östros utvecklar S jobbpolitik. Välfärden i kommuner och landsting stöds redan i år med fem miljarder som ger större möjligheter att bibehålla kvaliteten i verksamheterna och att förhindra uppsägningar. Insatser inom utbildning och arbetsmarknadspolitiken ska ge bättre förutsättningar att möta krisen. Visst är förslagen skarpa, bra och en viktig kontrast mot Reinfeldt-regeringens handfallenhet.

Men jag vill ha ännu mer framtidsperspektiv, ännu mer uppslutning av hela Sverige kring en krispolitik.


För ett tag sen bloggade jag om det "gamla" programmet från 1982, Framtid för Sverige. Jag tror att hela arbetarrörelsen behöver samlas kring ett sådant, men också med en inbjudan riktad till hela Sverige att delta i utformandet. Och om (S) missar att i det programmet ta hänsyn till storstadsregionernas särskilda villkor så kommer valet att gå illa. Som framgick av R&D:s uppgifter får Sverige efter 2010 års val en riksdag som för första gången har "storstadsmajoritet".

I dessa tider av valplanering inom partierna lyfts blickarna gärna mot lärdomar från Barack Obamas kampanj. Han vann inte valet främst på kampanjmetoder. Inte ens på konkreta förslag om krisen. Han vann därför att han mitt i krisen och tröttheten på företrädaren förmedlade en dröm om en bättre framtid som stärktes och gjordes trovärdig med konkret politik. Vi behöver inte fly till andra sidan Atlanten för att lära oss den läxan. S vann 1982, mycket på grund av framtidsprogrammet Framtid för Sverige och svenska folkets trötthet på borgarna. S vann 1994 var det ånyo kris efter borgarnas tre maktår. S hade en trovärdig krispolitik och talade förändring.

Sverige och socialdemokratin har en läxa att göra om det jobbet, självklart utifrån det som redan är gjort i exempelvis jobbrådslaget. För jobben och framtidstron och möjligheterna att leda Sverige igen efter valet 2010.

Läs också:
Johan Sjölander om kritik från höger.
Ett hjärta rött.
Åsa Westlund om jobbpolitik också i EU.
Jan Andersson om för lite och för sent.
Krassman om jobbkrisen utifrån Lundell-perspektiv.
Mitt i steget.
...och fler bloggare här och i Johans sammanfattningar.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

6 kommentarer:

Anders Nilsson sa...

Visst har du rätt Peter, men först så måste vi skaffa oss en riktig analys av hur samhället ser ut, vi måste förstå hur det ekonomiska och psykosociala klassamhället är beskaffat. En ny låginkomstutredning som ger oss fakta på bordet. Socialdemokraterna kommer aldrig mer bli ett socialt parti om vi fortsätter med att avvisa sjuksköterskors lönekamp men helhjärtat sluter upp kring gruvarbetarnas. Bara för att vi har en LO-lojalitet som är starkare än lojalitetan mot grundbegreppen Frihet, jämlikhet och solidaritet. Om vi ska vinna storstäderna måste vi veta vad vi menar med inte minst friheten.

Unknown sa...

Östros menar att regeringen lånar för att finansiera skattesänkningar (vilka talar han om egentligen? det var länge sedan skattesänkningar aviserades, tyvärr) och att Socialdemokraterna istället ska satsa på jobb. Gymnasial utbildning borde vara tillräckligt för att förstå att jobben som Östros talar om är offentliga och att man måste låna även för att finansiera dessa, vilket Östros förstås underlåter att nämna. Och vad vill vi sitta med när det vänder mot en högkonjuktur? En ännu större offentlig sektor och ännu högre skatter? Det säger sig självt att det blir svårare att bevara någon form av välfärd under sådana förhållanden, i synnerhet nu när befolkningen blir äldre och det blir viktigare och viktigare att effektivisera den offentliga sektorn så att vi har råd att satsa sådant som verkligen är viktigt, t.ex. vård och skola och vissa delar av transfereringssystemen.

Anonym sa...

Det står i Östros artikel:
"Därför är vårt mål arbete åt alla – full sysselsättning." Jo, det var det där med verklighetskontakt igen!
Det skulle ju kunna fungera om alla som inte får jobb studerar på heltid och då inte syns i arbetslöshets statistiken. Eftersom vi har det förhatliga systemet LAS så kommer dessa människor aldrig ut i arbetslivet efter studierna. Dessutom ska de låsas ute från halvtidsjobb under tiden. Eller ens halvtid för att komma i kontakt med arbetsmarkanden. På detta sätt ges heltidsjobb bara till individer med kontakter. Andra, de unga eller de invandrade får inte en chans för att de har få kontakter.
M.v.h
Hanna Da

Anonym sa...

Halvtidsjobb/heltidsjobb
Man blir varnad för att arbeta
Jo, det är ju lite problem med det där att man jobbar och söker jobb samtidigt. Jag har nyss blivit varnad att jobba av min arbetsförmedling eftersom jag håller kurser, är föreläsare och skribent samtidigt som jag söker fler jobb. Kravet är att de som anlitar mig som föreläsare ska anställa mig på heltid. Men det är ju helt orimligt att jag ska ställa de kraven på mina uppdragsgivare.
Det är även helt orimligt att jag ska sluta med mina förnuftiga uppdrag och sätta mig ner och vara helt förbannat passiv- för det är inte min stil.
Vad ska man göra när men blir erbjuden ett halvtidsuppdrag?
Ska jag säga NEJ till ett jobb för att Östros vill att det ska vara på heltid?

M.v.h.
Hanna Da

Hillary2 sa...

Anders Nilsson

Du satte fingret på problemet. Solidaritet får inte förminskas till att enbart gälla ens yrkesBRÖDER! En låginkomstutredning vore mycket önskvärd, inte minst för att kartlägga hur ensamstående föräldrar av båda könen har det.
Inte har de möjligheter att gå på de av Maria Larson avviserade föräldrarkurserna. Alliansföreträdare tycks tro att alla barn lever som i det frikyrkliga Småland med två föräldrar. Vilken ensamstående förälder kan förresten leva på vårdnadsbidrag?

Peter Andersson sa...

Anders: håller med dig. Och håller med om det inlägg du skrev..."Slut leden": Fanns en del att säga om det också men verkade krångligt att kommentera..skriver nog något påskinlägg utifrån det.

Jens: jag tycker inte vi ska ta ut en krona mer än vad som är nödvändigt för att betala det vi gemensamt bestämmer att vi ska betala över skatter. Östros har väl räknat ihop de samlade skattesänkningar som HAR genomförts och ser, precis som jag ,en koppling med att "minskar intäkterna så måste också utgifterna minskas". Det du skriver om att effektivisera: håller med i princip men jag tror inte (med viss insyn konkret i en radda kommunal o landstingsverksamhet)att det finns särskilt mycket "luft" kvar. Jag tror också att alla politiker med tacksamhet tar emot tips på var kostnader kan sänkas så länge det inte går ut över verksamhetens kvalitet. Men numera kommer oftast politiker från alla partier fram till att det krävs pengar om något ska bli bättre.

Hanna: när det gäller det du skriver om arbetsförmedlingen hållar jag med dig helt o fullt. Har ett par inlägg om det jag upplevde i mötet med AF. Det handlar om att verkligen "spränga" den kultur av myndighetsförtryck som faktiskt drabbar enskilda arbetslösa. INte acceptablelt!

Sen tror jag att det menas rätt till full sysselsättning, och få bort de påtvingade deltider som finns. Där kan kommunerna bli mycket bättre. Det handlar inte om att stänga ute folk! Det du skriver om LAS: anställningsskyddet hindrar a-givaren från att sparka hur som helst, inte från att anställa. Efter år av kamp mot anställningsskyddet har ju till och med regeringen (utom möjligtvis Centern o Maud O) accepterat det som arbetsgivare sagt i åratal: LAS är inget problem för att anställa.

Hillary2: instämmer i din kommentar till Anders.

/P