måndag 10 januari 2011

Reinfeldts skattesänkarbod

Om man skulle tillåta sig att stjäla uttrycksätt från Olof Palme om Reinfeldts regeringens politik så kanske det skulle låta: "Den gamla tidens höger var ärliga: De sa rakt ut att de ville sänka skatterna för sina grupper - höginkomsttagarna - för att vara snälla. För att möta deras krav. Den nya högern är mer oärlig. De skjuter låginkomsttagarna framför sig, som motiv för sänkta skatter....Jag är mycket medveten om att politiken sedan det något omformulerade citatet uttalades har förändrats. Högern är större och omfattar fler väljargrupper än på Palmes tid. Men själva kärnan håller fortfarande.

I går medverkade Reinfeldt i Rapport och återkom då till sitt partis (fortfarande) enda hjärtefråga: sänkta skatter. Kom då att tänka på dom som den senaste tiden har betonat att den där Reinfeldt och de nya moderaterna ska tas på allvar. Det var i och för sig ingen nyhet, det som ikväll kom fram i Rapports lite längre intervju med statsministern. En något stelare Reinfeldt, tycker jag. I inslaget ställde Reinfeldts ut löften om fler, kommande sänkningar av skatter i form av jobbskatteavdragets femte steg. På området sänkta skatter tycks inga gränser existera. Och för att citera Aftonbladet om relevansen i det där "Palmecitatet":
Jobbskatteavdraget är meningen att fungera som en morot för att få de med låg inkomst mer motiverade att arbeta.– Vi menar att det är det bästa sättet att stimulera deltidsarbetare och låginkomsttagare till att vilja jobba mer. Vanligt folk som jobbar ska märka det i plånboken, säger han till Rapport.
Minns du var Reinfeldt talade om som nyvald moderatledare? De skattesänkningar där det fanns en baksida i form av välfärd. "Varje krona i sänkt skatt är en utebliven krona till välfärden." Med den omstöpningen av sitt parti gjorde han "nya moderaterna" till ett politiskt alternativ också för många med socialdemokratiska värderingar. Just därför var också valrörelsen 2010 en upp-och-ner-kampanj när det gäller skatter. Mycket hade redan genomförts men partiets hjärta säger "mer och mer". Därför svajade Reinfeldt hit och dit. I Almedalen var budskapet att nu var det välfärden som står på tur. Senare, i sommartalet vid Slussen, hade Reinfeldt åter gått tillbaka till skattesänkarfokuset. "Skattesänkarboden" håller fortfarande öppet. Samtidigt är det tyst om välfärden. Den har idag delats upp i två delar: verksamheter och det regeringen gärna kallar "bidrag". (dvs trygghet vid tex sjukdom och arbetslöshet) Det är den senare "tårtbiten" som får stå för de stora försämringarna när de sänkta skatterna ska betalas. Och vad gäller den förstnämnda: skola, vård och omsorg sker förvisso ingen "slakt". Men det finns helt uppenbart brister i verksamheter (låt oss ta exemplet tågtrafik och underhåll) Och i skolan, i sjukvården och äldrevården finns också många som upplever behov av förbättringar. De lär vi får vänta på så länge sänkta skatter är DET ENDA för det ledande regeringspartiet.

Läs mer
: DI, Ekot, Exp, DN, SvD
Fler som bloggar:
Roger Jönsson, Mattias Lundbäck, Kent Persson, Peter Högberg, Thomas Böhlmark,


Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentarer (3)

Laddar... Loggar in...
  • Inloggad som
Förstår inte hur ni sossar tänker ibland. Om jag jobbar och sliter vill jag i alla fall ha mera i plånboken, som jag bestämmer över. Inget konstigt i detta. Vi har världens högsta skatter och vi måste ändra på detta. Vi har möjlighet om ekonomin nu medger sänka skatten för både de som jobbar och även pensionärerna. Det är väl trevligt om detta kan göras. De som är sjuka eller saknar arbete får dock inte glömmas bort.
Nu kanske vi får en obligatorisk sjukförsäkring och det är inte en dag för tidigt. Förstår inte fackets motstånd mot ett så bra framtidsmål.
Det märkliga är ju att skattesänkningar ska "motivera folk att jobba".
Ska det då inte finnas jobb till alla till att börja med?
Jan Hollis - vilket land har full sysselsättning? Mig veterligt finns inte det landet. De som har turen att ha ett jobb, bör vi vårda ömt. Ryggraden som gör att vi även kan hjälpa andra behövande i samhället.

Ny kommentar

Comments by