Jag ser ett inslag i ABC om hur föreningslivet riskerar att bli av med en fjärdedel av stödet från Stockholms stad. 10 miljoner av anslagen skärs bort av den styrande alliansen i Stockholms stadshus och idrottsnämnden. Förvånande nog hör jag att nedskärningen i stället framställs som någon form av satsning när idrottsborgarrådet Regina Kevius försöker försvara beslutet i ABC:s studio. Borgarrådet uttrycker "förståelse för den oro föreningarna känner". Flera gånger upprepar hon att alliansen vill prioritera barn, unga, funktionshindrade och de som inte inte deltar i idrotten utan i stället sitter framför datorn alltför mycket. "Det är rätt förslag, slår Regina Kevius fast och tycker att föreningslivet i stället ska ragga sponsorer för att kunna bedriva sin verksamhet.
I ABC-inslaget berättar Peter Larsson, ordförande för Stockholms idrottsförbund, om hur förslaget slår mot idrottsrörelsen. David och Maria Hammarström från Hässelby som har barn som spelar fotboll, hockey och friidrottar ser beslutet som ett hån mot alla föräldrar. Scouterna Gustav Vasa/Bredäng berättar att förslaget är en katastrof. Fördubblade medlemsavgifter är en effekt. Enligt Peter Gustavsson kommer scoutrörelsen, kungens "egen" förening, "garanterat" tvingas lägga ner i förorten. Alltså just i de områden där människor redan idag deltar i färre aktiviteter och har en mer stillasittande fritid med större ohälsoproblem som följd. Om detta berättar bland annat landstingets folkhälsorapporter.
På idrottsgalan fick landstingsrådet Filippa Reinfeldt utrymme att berätta om idrottens betydelse. Dagen efter fattar hennes partikompisar i Stockholm ett beslut som rycker bort viktiga resurser för idrott och föreningsliv i huvudstaden. En, som rubriken säger, riktig hård smäll i magen på idrott och föreningsliv som garanterat kommer att kosta på andra sätt i framtiden. De idrottsintresserade och deras föräldrar lär få ägna allt mer av tid till att jaga pengar från sponsorer, sälja lotter och underkläder, allt för att täcka de hål som Regina Kevius och alliansen i stadshuset nu skapar. Till välfärdens "kärna" verkar inte föreningslivet höra.
Uppdatering: Facebookgrupp har nu startats som protest!
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om politik, idrott, stockholm, moderaterna, alliansen, regina kevius, scouterna
torsdag 20 januari 2011
Knytnäve i magen på föreningslivet
Etiketter:
idrott
Kommentarer (1)

Sortera efter: Datum Betyg Senast aktiv
Laddar kommentarer...
Comments by IntenseDebate
Kommenterar som Gäst.
Knytnäve i magen på föreningslivet
2011-01-20T07:16:00+01:00
Peter Andersson
idrott|
essbeck 51p · 740 veckor sedan
Det är speciellt viktigt att stödja i områden där barnen råkar ha föräldrar med med dåliga ekonomiska resurser. Att ha en fritidsverksamhet som man trivs att gå till som barn och känna att det fyller någon mening kan i stort sett vara skillnaden mellan att få ut sin inneboende potential eller att den går förlorad.
Det kan också vara skillnaden mellan att få en bra livstil där man håller sig borta från trubbel eller hamnar i tråkigheter som resulterar i allt från skadegörelse till djup kriminell verksamhet.
Använder man pengar för att stärka idrottsrörelserna så de har kraft att fånga upp ungdomar och få dem att träna och vara en del av någonting de finner är kul och stimulerande kan det automatiskt bidraga till att minska skadegörelse och kriminalitet som kostar samhället pengar.
De få pengar man skjuter in i idrottsrörelsen kommer tillbaka med råge genom minskade kostnader för skadegörelse och kostnader relaterade till kriminalitet.
Men det verkar som att man måste tydligen skära ner stödet till idrotten och se vilka dåliga effekter det blir av det och förstå att samhället får betala mer genom att kriminella gäng får det lättare att fånga upp ungdomar som inte har någonting att göra och leda in dessa på en kriminell bana.
Naturligtvis drabbas ju inte föreningar som verkar i områden med folk som har god ekonomi. De kommer ju alltid ha råd att betala medlemsavgiften även ifall den går upp och barnet till dessa föräldrar kommer alltid har tillgång till sin idrott så länge som lusten finns kvar att utöva.
Att utöva idrott blir mer en välståndsfråga där de barn från familjer med dåliga ekonomiska förutsättningar tvingas att säga till sitt barn att man har råd att skicka dem till fotbollsträningen.