torsdag 20 januari 2011

Knytnäve i magen på föreningslivet

Jag ser ett inslag i ABC om hur föreningslivet riskerar att bli av med en fjärdedel av stödet från Stockholms stad. 10 miljoner av anslagen skärs bort av den styrande alliansen i Stockholms stadshus och idrottsnämnden. Förvånande nog hör jag att nedskärningen i stället framställs som någon form av satsning när idrottsborgarrådet Regina Kevius försöker försvara beslutet i ABC:s studio. Borgarrådet uttrycker "förståelse för den oro föreningarna känner". Flera gånger upprepar hon att alliansen vill prioritera barn, unga, funktionshindrade och de som inte inte deltar i idrotten utan i stället sitter framför datorn alltför mycket. "Det är rätt förslag, slår Regina Kevius fast och tycker att föreningslivet i stället ska ragga sponsorer för att kunna bedriva sin verksamhet.

I ABC-inslaget berättar Peter Larsson, ordförande för Stockholms idrottsförbund, om hur förslaget slår mot idrottsrörelsen. David och Maria Hammarström från Hässelby som har barn som spelar fotboll, hockey och friidrottar ser beslutet som ett hån mot alla föräldrar. Scouterna Gustav Vasa/Bredäng berättar att förslaget är en katastrof. Fördubblade medlemsavgifter är en effekt. Enligt Peter Gustavsson kommer scoutrörelsen, kungens "egen" förening,  "garanterat" tvingas lägga ner i förorten. Alltså just i de områden där människor redan idag deltar i färre aktiviteter och har en mer stillasittande fritid med större ohälsoproblem som följd. Om detta berättar bland annat landstingets folkhälsorapporter.

idrottsgalan fick landstingsrådet Filippa Reinfeldt utrymme att berätta om idrottens betydelse. Dagen efter fattar hennes partikompisar i Stockholm ett beslut som rycker bort viktiga resurser för idrott och föreningsliv i huvudstaden. En, som rubriken säger, riktig hård smäll i magen på idrott och föreningsliv som garanterat kommer att kosta på andra sätt i framtiden. De idrottsintresserade och deras föräldrar lär få ägna allt mer av tid till att jaga pengar från sponsorer, sälja lotter och underkläder, allt för att täcka de hål som Regina Kevius och alliansen i stadshuset nu skapar. Till välfärdens "kärna" verkar inte föreningslivet höra.

Uppdatering:  Facebookgrupp har nu startats som protest!Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,