söndag 9 januari 2011

Viktigt oppositionsutspel om sjukförsäkringen av Sahlin

Det är inte bara utmärkt utan också viktigt att Mona Sahlin skriver om sjukförsäkringen på Expressens debattsida. För alla sjuka som idag och även framöver drabbas är alla försök att få en annan politik viktigt. Men också för att oppositionen mot den regering som styr är viktig, inte bara när det gäller sjukförsäkringen. Det handlar också om att stå upp för sina värderingar och övertygelsen om hur samhället bör vara, och ibland inte vara. En eller annan kan säkert tänka på valtaktik. "Var det inte lite för mycket sjukförsäkring i valdebatten? Gav det inte en "eländesbild" av socialdemokraterna och var det inte det som förklarar Eländesvalet"?

Kanske. Men oavsett det måste värderingar ibland gå före "lämpliga valstrategier". Oavsett hur "de flesta tycker" måste man ändå stå för sin samhällssyn och som opposition reagera när politiken är tokig. Det är den när det gäller sjukförsäkringen och därför är Sahlins debattinlägg viktigt.


Det finns skäl att komma ihåg lärdomen från valet 2010. Inte minst för dem som kanske mest behöver politiken behöver det politiska programmet vara bredare än att vara inriktat på "de svaga". Så har också socialdemokratin vunnit de många segrarna tidigare. Den som är sjuk hade i årets val vunnit på en tydligare socialdemokrati som talat på ett sätt om jobb, tillväxt och välfärd att det hade gett majoritet också för en bättre sjukförsäkring. Så blev det inte. Men oavsett det förtjänar regeringen svidande kritik över den politik man för.

Fler som bloggar.

Kajzas liv,
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,