söndag 9 januari 2011

I socialdemokraternas Sverige kommer du hem

Har som väldigt många andra läst dagens ledare i Aftonbladet, signerad Katrine Kielos. En text som på ett lysande sätt ger sammanhang och kopplingar, väl värda att fundera över. Ledaren ska läsas och inte sammanfattas av den här bloggen. Ska man ändå ge ett par citat är det kanske dessa.
Kaos och galenskap. Elände och undergång. Bara tågen står still.
Och där sitter vi: räknar ut hur mycket vi har fått i jobbskatteavdrag, gläder oss åt att den svenska statsskulden är lägst i Europa och fortsätter rösta på Fredrik Reinfeldt. Det enda alternativet i svensk politik. Men hem kommer vi inte.
Samhället, både vi som individer och vi tillsammans påverkas av varandra. Avsätter vi mer till oss som individer blir det med nödvändighet mindre till att lösa gemensamma problem gemensamt. Så har socialdemokrater alltid tänkt och agerat. De "nya moderaterna" tog det som sin första "sosseanpassning" när de under en nytillträdd Reinfeldt rensade bort en oppositionsbudget som  byggde på "dynamiska effekter". Luft, alltså. 

Katrine visar med ledaren också hur (S) omprövningsarbete borde ta sitt avstamp. I helheter och kopplingar. I en sammanhållen berättelse om hur Sverige borde förändras. Möjligen med viktiga kontraster mot alliansen. "I socialdemokraternas Sverige kan du fira julafton på julafton. I socialdemokraternas Sverige kommer du hem". Ingen dålig vision. Inte!

Fler: Alexandra Einerstam, Peter Högberg med krönika,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,