fredag 28 januari 2011

Centerpartiets valanalys om alliansskugga och finansdepartementet

Det som kommer att uppmärksammas mest av medierna av centerpartiets valanalys som nu har kommit blir säkert förslaget att stärka partiledningen med en vice. Ordinarie partiledare ska i alla sin upptagenhet av regerandet kunna delegera arbete till en vice. Men minst lika intressant är Annie Johanssons uttalanden i Ekot. Begreppet "alliansskugga" berättar om en stor moderat "kloss" i regeringen som lägger de övriga i skugga. Och en intressant iakttagelse: Annie Johansson tycker inte att ett parti som centern ska vara en "satellit till finansdepartementet".

I sak inget nytt att svensk politik på allvar påverkas av Finansdepartementet, finansministern och inte minst de tjänstemän som går under namnet "finansens budgetavdelning". Vi kan med säkerhet slå fast att även socialdemokrater genom åren har tvingats anpassa budskap till de regler som i och för sig riksdagen har bestämt men som de plikttrogna tjänstemännen upprätthåller med emfas, och ibland tillåts det styra alltför mycket av politikens budskap. Men att enskilda partier i sin eftervalsdebatt lyfter fram finansens makt är väl ovanligt, minst sagt. Oavsett detta går det aldrig att skylla på någon tjänsteman. Det är alltid politiken som äger frågan, som har makten och som klubbar besluten.

Det gäller också sjukförsäkringen där centern ser frågan som en förklaring till det skrala valresultatet. Jag kan i och för sig inte förstå varför just centern och inte de ledande moderaterna har drabbats av väljarförluster på den frågan.

Svensk politik är sannerligen inne i ett intressant skede. Kristdemokraterna och centern har tillsammans med vänsterpartiet fått syna riksdagsspärren på nära håll. Mitt eget parti står för sina utmaningar. En regering som inte har egen riksdagsmajoritet och ett främlingsfientligt parti som "ställer till det". Och ovanpå det ett stort moderat parti som totalt dominerar just nu och som riskerar självblindhetens grundstötning. Så sent som i skrivande stund framhåller delar av panelen i SvTs morgonsoffa att det förr hade varit otänkbart att det ser ut i medierna som i veckan: Fyra moderata ministrar som får stå för "en ny bild av Sverige". Och som bekant kan grundstötning både ge läckage, vatteninflöde och till och med undergång.

Fler som bloggar.
- Martin Moberg om allianspartier och välfärd.
- Roger Jönsson om socialdemokratins framtid
- Helen Pettersson om Maud Olofsson och elpriser
- Annarkia om vem som byggde landet
- Ett hjärta rött om några som är ute och cyklar
- Christian Ottosson om att förnya alliansen
- HBT-sossen om en partiledarkandidat (S)
- Mats Engström om partiledarkandidater (S)
- Storstad om den apolitiska samtiden
- Kristina Persdotter om tusenlappar.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,