måndag 17 januari 2011

Alliansen = Moderaterna

Som vid många andra tillfällen den senaste tiden noterar regeringspartiet med stort M en ny toppsiffra. I dag är det United Minds som bekräftar moderaternas framgångar och (S) motsatta fall. Och som tidigare upprepas: det är ingalunda märkligt eftersom (S) väntar på ny ledare, har en avmattad hållning till opponerande och knappast ens har påbörjat omstöpningen till det många tror kan bli något riktigt bra.

Samtidigt berättar mätningen, också som tidigare, att "Alliansen" idag i stort är detesamma som Reinfeldts moderater. En del av de väljare som var hyggliga att ge sin röst till Hägglunds kristdemokrater och till Olofssons centerparti för att förhindra att partierna ramlade ut ur riksdagen återvänder nu till moderaterna. Redan valresultatet 2010 borde vara en läxa för allianspartierna: Man fick inte den önskade, egna majoriteten. Nu borde diskussionerna möjligen vara väl så krisinriktade hos regeringspartierna som inom socialdemokratin.

Nyval eller inte. Det väntar ett par spännande år i svensk politik. Moderaterna växande, men alliansen i förfall. Politisk pånyttfödelse för socialdemokratin och slut på bränslet i Reinfeldts politiska farkost? Eller är det bara mina verklighetsfrånvända förhoppningar om en annan tid än idag?

Mer
: DN, SvD,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,