Gårdagen bjöd på ett par inslag i svenska medier inför det stundande valet av (S)-ledare. Om man rent generellt kan säga att saker är tydligare får väl var och en värdera. Om man som medlem som nu ska välja ombud som ska välja Sahlins efterträdare kan påverka utvecklingen är väl ett perspektiv i samma läge. Det är inte lång tid kvar. Och ännu är det svårt att för den breda allmänheten att lista kandidater som faktiskt vill ta uppdraget. Valberedningen ska nu ha spikat de krav som ska gälla. SSU kommenterade i går i TV 4 och den något hårddragna tolkningen av intervjun med Jytte Guteland blev att "SSU inte vill ha Österberg". Mer korrekt är nog att han inte mot bakgrund av SSU:s krav kan ses som "önskekandidat".
Möjligen uppfyller Veronica Palm SSU-kraven. Kvinna. "Yngre". Veronica medverkade i Ekots lördagsintervju dit hon bjudits in som en av de mest populära kandidaterna. Man kunde önska att det var resultatet av en medveten strategi att på ett positivt sätt få kandidater att säga vad de vill inför framtiden. Gissningsvis hade programmet närmast motsatt bakgrund. En tystnad som gjort medierna till de som känner ansvar för att inför väljarna driva öppenheten. Att på något sätt pressa fram tankar och åsikter från tänkbara S-ledare före kongressen. Möjligen är fler kandidater inbjudan och då säkert personer som är tänkta att svara tvärt emot Veronica Palm på ett antal utkastade ja och nej-frågor.
Ibland sägs det att en ny partiledare ska "konkurrera med Reinfeldt och Borg". Spelplanen görs till personval. Så enkelt tänker nu inte väljarna, något som ändå bådar gott för framtiden. Det i det närmast krig som en del hade förutspått mellan "höger" och "vänster" i partiet har helt uteblivit. En trend just nu är att prata värderingar, framtid och konstruktivt om sakfrågor, där personer som Lena Sommestad har bidragit till något mycket värdefullt och på så sätt tagit ett stort ansvar för partiets möjligheter i framtiden. Såväl dessa tankar om intervjun med Veronica verkar sluta i samma tankar om mina egna och som partiet fått till råd av exempelvis moderaternas förre statssekreterare Ulrica Schönström. Det handlar om att hitta tillbaks till rötterna, till de egna värderingarna och att utveckla sättet att prata om det man vill. För på många områden vill väljarna faktiskt exakt detsamma som socialdemokratin. Bra att inte det "förnyas" bort.
Fler som bloggar.
- Cecilia Dalman Eek om förnyelse och mötesformer
- Marta Axner om mitten i svensk politik
- HBT-sossen om en kandidat, och detsamma gör Martin Moberg
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om politik, socialdemokraterna, partikongress 2011, mona sahlin, veronica palm, lena sommestad,