söndag 30 januari 2011

Partiledarkandidaten

Gårdagen bjöd på ett par inslag i svenska medier inför det stundande valet av (S)-ledare. Om man rent generellt kan säga att saker är tydligare får väl var och en värdera. Om man som medlem som nu ska välja ombud som ska välja Sahlins efterträdare kan påverka utvecklingen är väl ett perspektiv i samma läge. Det är inte lång tid kvar. Och ännu är det svårt att för den breda allmänheten att lista kandidater som faktiskt vill ta uppdraget. Valberedningen ska nu ha spikat de krav som ska gälla. SSU kommenterade i går i TV 4 och den något hårddragna tolkningen av intervjun med Jytte Guteland blev att "SSU inte vill ha Österberg". Mer korrekt är nog att han inte mot bakgrund av SSU:s krav kan ses som "önskekandidat".  

Möjligen uppfyller Veronica Palm SSU-kraven. Kvinna. "Yngre". Veronica medverkade i Ekots lördagsintervju dit hon bjudits in som en av de mest populära kandidaterna. Man kunde önska att det var resultatet av en medveten strategi att på ett positivt sätt få kandidater att säga vad de vill inför framtiden. Gissningsvis hade programmet närmast motsatt bakgrund. En tystnad som gjort medierna till de som känner ansvar för att inför väljarna driva öppenheten. Att på något sätt pressa fram tankar och åsikter från tänkbara S-ledare före kongressen. Möjligen är fler kandidater inbjudan och då säkert personer som är tänkta att svara tvärt emot Veronica Palm på ett antal utkastade ja och nej-frågor.

Ibland sägs det att en ny partiledare ska "konkurrera med Reinfeldt och Borg". Spelplanen görs till personval. Så enkelt tänker nu inte väljarna, något som ändå bådar gott för framtiden. Det i det närmast krig som en del hade förutspått mellan "höger" och "vänster" i partiet har helt uteblivit. En trend just nu är att prata värderingar, framtid och konstruktivt om sakfrågor, där personer som Lena Sommestad har bidragit till något mycket värdefullt och på så sätt tagit ett stort ansvar för partiets möjligheter i framtiden. Såväl dessa tankar om intervjun med Veronica verkar sluta i samma tankar om mina egna och som partiet fått till råd av exempelvis moderaternas förre statssekreterare Ulrica Schönström. Det handlar om att hitta tillbaks till rötterna, till de egna värderingarna och att utveckla sättet att prata om det man vill. För på många områden vill väljarna faktiskt exakt detsamma som socialdemokratin. Bra att inte det "förnyas" bort.

Fler som blogga
r.
- Cecilia Dalman Eek om förnyelse och mötesformer
- Marta Axner om mitten i svensk politik
- HBT-sossen om en kandidat, och detsamma gör Martin Moberg

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentarer (13)

Laddar... Loggar in...
  • Inloggad som
Som du säger, slarva inte socialdemokratin. Alliansen vann ju knappast på "önskekandidater" heller.
Peter Nicklassons avatar

Peter Nicklasson · 738 veckor sedan

Som jag ser det gör S alla felen de kan göra just nu. Man har efter decenier av nedtystande och utrensande av sina interna kritiker utarmat valet av naturliga ledare.
Kvar finns bara trötta, trista övervintrare från respektive vänster- och högerfalang.....
Hur kul är det för en väljare på en skala?

Nåväl, den här artikeln http://www.newsmill.se/artikel/2011/01/26/den-nat... pekar på en intressant idéomformulation S kunde ta till sig.
Att betala skatt ska vara häftigt sade en gång Mona Sahlin. Ja men, så se till att GÖRA den "häftig" då.
Vänd det negativt klingande ordet beskattning som för associationer till bestraffning till något synbart. Det ska synas att skatten man arbetar halva sin tid för, riktas mot det det är avsett till.
Folk betalar gärna "skatt" till riktade projekt som inom välgörenhet. Självmant!
Man vill se resultatet av sin solidaritet. Det är det positiva.
Men som en kommenterade det hela: Solidaritet har blivit synonymt med att någon annan ska betala inom S. Tyvärr har han rätt, och det är det negativa.

Det behövs en pedagogisk ledare som kan finna nya sätt att omformulera gamla värderingar.
Inte gamla formuleringar för att definierar nya värderingar.
Då blir det som att uppfinna ett fyrkantigt hjul......
Är verkligen NÅGON av de sk heta kandidaterna representant för denna sinnebild, blir man engagerad?
Peter Nicklassons avatar

Peter Nicklasson · 738 veckor sedan

T o m jag själv får erkänna att jag oftast svartmålar S (med viss rätt) :)
Så, dax för något motsatt.
Jag skulle faktiskt kunna tänka mig återvända till S om de valde någon av dessa två personer.
Ilija Batljan eller Charlie Hansson.
De är olika, men har ett inneboende driv gemensamt.
Ilija diskrimineras av sin svenska brytning, men det skulle väl en talpedagog fixa? Han är annars en doer som få, modig, frispråkig och kan peka med hela handen (sagt som en positiv egenskap).
Charlie är bortrationaliserad av er som sätter agendan, troligen för att han inte anses vara riktigt könsmogen ännu (hört talas om Fridolin?), samt för att han inte är SSU-fostrad (något jag anser vara positivt).....
Charlie visar annars prov på mod, intellekt, karisma och har trots sin unga ålder drivit ett framgångsrikt företag.
Jag anser att de båda skulle tillföra S det mod, den patos, den karisma som S väl behöver.
Lars Flemströms avatar

Lars Flemström · 738 veckor sedan

Det märkliga med Sommestad är att hon verkar få lika mycket stöd från vänster som från högern bland partimedlemmarna och väljarna. Och därmed utgör hon naturligtvis ett reellt hot från den höger som finns till höger om socialdemokratin. Så vi kommer nog att få se fler attacker från det hållet med innebörd att hon själv skulle vara "vänster". Så ska nuvarande borgerliga väljare skrämmas så att de inte byter block i nästa val.

Mona Sahlin som ensam socialdemokrat i de fyras gäng (Sahlin, Ohly, Wetterstrand och Eriksson) gav inten succé. I ett helsocialdemokratiskt fyra-gäng tänker jag mig en äldre kvinna och en yngre man samt en äldre man och en yngre kvinna. Samt att en av de äldre ska vara partiledare. Detta fyra-gäng ska representera både kontiunitet och förnyelse, både äldres livserfarenhet och ungdomlig entusiasm.

De jag föreslår är Lena Sommestad, Sven-Erik Österberg, Charlie Hansson och Anna Johansson.
1 replies · Aktiv för 738 veckor sedan
Kasper Walls avatar

Kasper Wall · 738 veckor sedan

Sommestad drar sig för att ge alternativexempel på konkreta politiska åtgärder. Har läst mycket på hennes blogg som för det mesta andas Palmenostalgi och en hel del invecklade historiska analyser. Hon låter "snäll" men svag. Hon är klart till vänster men har inte ens fixat sin riksdagsplats i Uppsala. Hur skulle hon kunna frälsa HELA Sverige-sosseriet nu?

Jag tänker så här: visst förlorade s valet, men v blev inte större. Att gå ännu mera till vänster är inget vinnande alterrnativ för s i framtiden.
Fint Lars
Men jag skulle vilja se Per Nuder som kan ta hand om skattkistan åt staten. Sven-Erik har tappat LO-folket så det gäng du nämner är OK om bara per nuder får byta plats med s.e
Kasper Walls avatar

Kasper Wall · 738 veckor sedan

Jo det där med att känna delaktighet genom den ”anonymiserade” skattebetalningen är en viktig tanke. Men hur skulle man åstadkomma det? I vissa länder kan man besluta över 1-2 % av den inbetalda skatten. Jag tror att KD hade någon liknande idé även i Sverige för något år sedan. Den borde sossarna damma av nu för att ge solidariteten ett synligt ansikte.

I skattedeklarationen varje år borde man SJÄLV kunna ange och bestämma vilket ändamål säg 2 % av skatten skulle gå till: ex Bajen, djursjukhuset, uteliggarna, Operan, ungdomshockeyn i kommunen etc. Sug på den ...
1 replies · Aktiv för 738 veckor sedan
Den idén är faktiskt intressant. Tänkte på julmässan där prästen berättade att julens kollekt skulle gå till kommunens medborgare, där många familjer fått det svårt med arbetslöshet och sjukdom. När vi gick ut och lade kollekt, så var det inte 20-lappar och mynt som lades i korgarna, utan 100 och 500-kronorssedlar och korgarna blev helt överfulla! Det är tolkar jag som att människor på sådan uppmaning, känner ett stort engagemang att bidra ekonomiskt för varandra i kommunen. Om jag inte är felinformerad, så ska man tydligen i Australien kunna välja var en del av sjukpengen ska gå, t ex om man vill, kan man välja kinesisk medicin som alternativ till den västerländska. Det kan också tänkas att många skulle vilja kunna ha en liten del av skattepengen, till ett sådant "fritt val".
Svar till Kasper och Britta. Jag hörde Reinfeldt tala om arbetslösheten på Agenda igår. Han talade mycket bra. Han lät som en socialdemokrat. Varför blir det då fel. Att Reinfeldt skulle vara en oärlig person som medvetet ljuger och döljar vad han egentligen vill, tror inte jag på. Man kan förlora val på att felaktigt anklaga politiska moståndare för ont uppsåt, vilket många socialdemokrater gör just nu, när det gäller Reinfeldt och arbetslösheten.

Problemet är att Reinfeldt och borgarna har samma felsyn, som de flesta socialdemokrater. Borgarna tror att alla problem ska lösa sig om de får lite mer tid på sig. Skillnaden mellan sossarna och borgarna är att borgarna är mer dogmatiska och sossarna mer humana när det inte blir som det tänkt sig. (forts)
Kasper skriver att Sommestad drar sig för konkreta förslag och att hennes blogg är en blandning av Palmenostalig och invecklade historiska analyser. Jag har därför kollat hennes blogg en gång till och konstaterar samma sak som förra gången.

Även om hon är lågmäld i sin kritik (som mer ger intryck av att vara "invecklade historiska analyser" än kritik) så är Sommestad den enda svenska politiker (inom såväl det socialdemokratiska som borgerliga lägret) som ser vad som är fel i den av både socialdemokrater och borgare förda politiken. Och det är utan tvekan henns yrkesbakgrund som professor i ekonomisk historia som har fått henne att se det. Många industriarbetare har gjort samma iakttagelser, men de avfärdas ju alltid som outbildade och okunniga.

"Men det är viktigt att minnas att det inte finns något direkt samband mellan hög tillväxt och full sysselsättning." - Det är förklaringen till att den av både s- och b-doktorerna ordinerade universalmedicinen inte hjälper.

http://lenasommestad.wordpress.com/2010/12/30/til...
1 replies · Aktiv för 738 veckor sedan
Kasper Walls avatar

Kasper Wall · 738 veckor sedan

Lars!

Men vi ser ju ALLA vad som är fel! Det är inget specifikt för Sommestad. Men om hon ska kunna bli en framgångsrik partiledare så måste hon kunna komma med realistiska, konkreta lösningsförslag. Hon är alldeles för svävande och mycket "uppe i det blå" (och då menar jag inga politiska sympatier!). Kanske är hon rädd för vänstersosse-stämpeln om hon skulle snacka ut ...? Och hon måste ju innerst inne veta att v gick inte heller vinnade ur det senaste valet och som akademiker borde då kunna skriva av vänstervridningsalternativet ganska lätt. Åtminstone helt intellektuellt. Eller?

Hur ska medlemmarna och sympatisörerna kunna känna en sann entusiasm kring någon som inte ens vågar (kan?) säga varthän och hur? Dessa ÄR ett minimikrav på en blivande s-ledare 2011.
Peter Nicklassons avatar

Peter Nicklasson · 738 veckor sedan

Hmmm.... det finns de som förespråkar Lena Sommerstad OCH Charlie Hansson.
Har ni någon som helst koll på vad dessa står för?
De är varandras motpoler såväl på vänster-höger skalan som ideologi-pragmatism.
Eller föråldring- föryngring.
De har inga likheter. inga. Likheter.
Den ena är en intetsägande halvfeministisk akademiker som aldrig tidigare lyckats göra avtryck tidigare, den andre har driv, intellekt, keativitet och framtiden framför sig.
Vill S förminska och feminisera sig är Sommerstad ett utmärkt val.
Eller vad säger Bo "arga Verion i ottan" Widegren, S-boggens mest skrattretande demagog? ;)
1 replies · Aktiv för Alldeles nyss sedan
Kasper Walls avatar

Kasper Wall · 738 veckor sedan

Stadgarna f n tillåter inte delat ledarskap. Så ingen fara för udda parbildningar i partitoppen.

Ny kommentar

Comments by