tisdag 4 januari 2011

Ett brev från Botrygg och en skandal obloggad av de borgerliga

[ uppdaterad] När byggföretaget Botrygg hotade bloggaren Calle Fridén med stämning för ett kritiskt inlägg blev jag, som många andra förbannade. Jag skrev ett inlägg om företagets obegripligt klantiga hantering och det oacceptabla hotet. Fick i dagarna ett svar från bolagets VD som meddelar att stämningen är återtagen men med fortsatta anklagelser om att Fridén "ljuger".

Botrygg lever på sin egen hemsida ett ganska isolerat liv från omvärlden. Under rubriken "Botrygg i media" finns inte en antydan om några kritiska röster mot företaget och kanske mest anmärkningsvärt, inte ett enda försök att möta kritiken.

Man kan notera att bloggosfären har reagerat på stämningshoten. Däremot verkar det finnas en sedvanlig uppdelning blockmässigt. Jag ser på Politometern att det verkar vara noll bloggat om stämningshoten hos borgerligt sinnade bloggare vilket väcker lite oro. Det slag av hot som företaget har utdelat mot Calle Fridén men nu återtagit borde kunna ge kritik också från bloggare med allianssympatier.

Uppdatering
: Peter Johansson har uppmärksammat mig på att det trots allt finns alliansbloggare som tagit upp frågan men att "få" avrundas till "noll" på politometern. Rättivsa kräver att de som ändå tagit upp frågan länkas, som Johan Folin,

Botryggs svar till mig:

Hej

Nej jag avser inte stämma Friden för förtal.
Men faktum kvarstår att han ljuger. Vårt företag "skiter inte i arbetsmiljön". Det är lögn! Man kan enkelt stämma av detta genom att kolla Arbetsmiljöverket register ang inspektionsmeddelanden under 2010.
Jag tror inte att vi har mycket sämre statistik än andra företag.

Friden är aktiv i Byggnads och den organistionen använder arbetsmiljöfrågor för att komma åt företag som anlitar utländska byggföretag, där Byggnads inte har några  medlemmar.

Ett ex: Denna historia har sitt ursprung i ett tillbud på vår arbetsplats i Henriksdalshamnen. Detta tillbud slogs upp stort av Byggnads och dess medlemmar på JM:s grannbygge. Man kontaktade  media och polis! Samtidigt bedrev man själva arbeten med en kran som stod innanför vår krans svängradie. Efter att vi kontaktat Arbetsmiljöverket så flyttade JM på kranen.
Om detta sa  Byggnads och deras arbetsmiljömedvetna aktiva på bygget inget. Vårt tillbud orsakades av att en enskild arbetare tog en risk för att vinna  tid. Deras felaktiga kranmontage orsakades av att deras platsledning och skyddsombud struntade i regelverket.

Ytterst handlar detta om att vi anlitar utländska  byggföretag, där Byggnads har få eller
inga medlemmar, det stör Byggnads.

För övrigt heter Polens största byggföretag Skanska och kommer från Sverige!


Med vänliga hälsningar

Michael Cocozza
Botrygg Bygg AB

Läs mer:
- Aftonbladet, Anders Lindberg, om Botryggs agerande

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,