Utgångspunkten får väl ses ungefär som ytterligare en mätning visar, med alla reservationer man kan och ska ha om opinionsmätningar. (S) backar enligt Sentio, föga förvånande, moderaterna dito men på en fortsatt hög nivå. Däremot bör den som vill räkna på socialdemokratins potential att växa vidga sina tankebanor och göra de något ljusare. Där bör basen lyftas fram: valdagens 1.8 miljoner väljare som trots allt gav sin röst på oss. En del vill att det ska talas tyst om och menar att man inte förstår krisen om man påminner om väljarnas faktiska val. Den kritiken bortser jag högaktingsfullt i.
Om förra året, efter "Eländesvalet", präglades av nedböjda huvuden och eftervalsångest hoppas jag att så många som möjligt bidrar till en mer framtidsinriktad diskussion. Nu blir inte extrakongressen en "tillställning" som kommer att kretsa om politiska program. Val av ledning och inte minst partiledare är förstås oerhört viktigt. Men det tar tid att sätta bilder i väljarnas ögon. Det tar tid att vända negativt till positivt i politik och det är allt svårare om man inte sitter på den makt som ger möjligheter att förändra i människors vardag. Men trots att det politiska vägvalet inte är formaliserat beslut på kongressen måste både nuvarande och tillträdande ledningar, precis som kriskommissionen, förstå allvaret och dra fram partiet ganska hastigt efter mars månad. Utan att för den skull lägga lock på debatten.
Jag både har skrivit och tänker återkomma med fler inlägg om det jag tror på i politisk förnyelse, omprövning och "modernisering" om nu uttrycket är lämpligt. En hel del av mina värderingar om en framtida socialdemokrati inryms i det Lena Sommestad och Magnus Ljungkvist har tagit upp. Jag tror inte på något behov av att skjuta grundvärderingar i sank. Tvärtom ligger det mycket i analysen att partiet behöver hitta tillbaks till rötterna, inte minst när det gäller att tala om grundvärderingar och utveckla den politiska berättelsen.
I TV-serien "Drottningoffret", första avsnittet, säger Charlotte Ekeblad (Alexandra Rapaport) i en diskussion om partiets budskap inför valet att man borde ha något om en generös invandringspolitik. De övriga i partiledningen kommenterar inte ens de förmodligen anser vara valstrategiskt totalfel och ger knappt Ekeblad en blick. På en del områden
Men för väljarna är inte politiken så enkelbottnad. Ett parti som väver in miljöpolitik, klimatfrågor eller för den del tankar om solidaritet med den som söker skydd i Sverige, i en större berättelse om framtid, om Sverige och om mänskliga värden, kan bli ett starkare alternativ för väljaren än den som rent krass bara ser till kalla siffror om sakfrågans vikt. Och min övertygelse är att den som framöver tillåter sig att tala tillväxt och BNP-utveckling utan att ta med miljö- och klimatperspektivet kommer att straffas av verkligheten.
Om detta återkommar jag i fler inlägg....
Läs mer:
- SvD med analys av partierna inför det nya året.
- DN om 2011 i svensk politik
Fler som bloggar:
-Monica Green om ett gott nytt och ljusare 2011.
- Kent Persson om det politiska året 2011
- Martin Moberg om grevinnan och betjänten.
- Kristina Palmgren om ett liberalt år.
- Johan Westerholm om monarkin.
- Fritt ur hjärtat om att skriva 2011.
- Per Ankersjö om partisammanslagningar.
- Meeri Wasberg med årskrönika 2010, precis som Mary Jensen, Christian Ottosson, Roger Jönsson, Anders Löwdin, Calle Fridén, Peter Johansson
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om politik, socialdemokraterna, partikongress 2011, alliansen, opinionen, opinionsläget, moderaterna, miljö, klimat,
Peter Nicklasson · 743 veckor sedan
Men, om så blir fallet plus att S inte växer utan det blir MP som tar många av vänsterrösterna, kan det sluta i att moderaterna kan ikläda sig sossarnas gamla statsbärarpartiroll och fritt styra Sverige ensamt med olika kombinationer typ M+FP, M+MP, M+C+KD, osv.
Eftersom MP får ny ledning i vår, kan allting öppna sig. Jag är inte heller så säker på att MP är vänster för evigt. MP söker makt, och kan kanske "svika" S och V för ökat inflytande i framtiden.
Lösa tankar bara.... men S får se upp.
essbeck 51p · 742 veckor sedan
Om Alliansen vill prata med Mp så får de var beredda på stora eftergifter. V är vänster. S vill vara både höger och vänster. Mp ligger någonstans till mitten.
Vad som har hänt är att partier som C och Fp flyttat sig kraftigt åt höger.
För att partierna flyttar sig åt höger betyder det inte att väljarna följer med på resan.
Det är ganska ensamt i mittens rike i svensk politik. De som ligger närmast mitten är Mp även ifall de ligger mer till vänster men det beror inte på dem utan för att C och Fp dragit kosan till höger.
Det är antagligen inte M som kommer läcka röster utan ett parti som C som kommer att hållas flytande av framförallt moderata kärnväljares röster.