torsdag 20 januari 2011

Värmen i Tomelilla - men ortens polis verkar leva i kyla

Det är nog Hasse Alfredsson som gör att Tomelilla i Skåne har funnits i mitt medvetande de senaste veckorna, efter Tv-dokumentärer och "På spåret". Men dagens bilder som jag ser i medier från den skånska staden är minst lika glädjande och värmande, om än med en tragisk bakgrund. En kvinna på orten, Malyum Salah Hashi, har utsatts för bland annat stenkastning. Och ännu en gång blir jag fundersam över svensk polis agerande. "Lika inför lagen"?.  Det där skrämmer mig. Sverige behöver få in fristående granskare av polisen, inte "egenkontroll" och internutredningar. Justitieombudsmannen finns förvisso men frågan är om det räcker.

Sydsvenskan berättar också om en nyligen presenterad undersökning:
Nyligen offentliggjorde Mattias Gardell, professor i religionshistoria vid Uppsala universitet, en tidigare opublicerad svensk undersökning från 2008, där 250 praktiserande muslimer mellan femton och trettio år fått svara på frågor om sina upplevelser av hat, hot och trakasserier.Nio av tio uppger att de utsatts för obehagligheter på offentlig plats av människor de inte kände. I princip samtliga kvinnor med slöja är drabbade. Exempel på saker de får höra:
”Påskkärring!” ”Spöke!” ”Terrorist!” ”Jävla muslimer!” ”Mördare!” ”Åk hem!”
Men det stannar inte alltid vid glåpord.
Jag ser en del kommentarer som jag verkligen inte tänker länka ( googla räcker nog) , på SD-bloggar, texter som i ett närmast försvar för händelserna återkommer till den enda fråga man driver, också i Sveriges riksdag. Någon tycker att stening är "Alldeles utmärkt! och pläderar för fler stenar. Skrämmande och avskyvärt. Men skrivet av svenska nätaktivister i januari 2011. I ett land där Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna nu har flyttat in i parlamentet.

I dag
går mina uppskattande tankar till Tomelilla och Skåne. Vi behöver fler liknande manifestationer, ända fram till valet 2014 då partiet förhoppningsvis får packa ihop och lämna riksdagen.

Fler: Expressen,
Läs också Adams inlägg.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,