fredag 14 januari 2011

Ideologisk blindhet riskerar ge sämre vårdkvalitet

På tisdag ska landstingsfullmäktige ta ställning till förslag som fel hanterat kan ge stockholmarna än sämre sjukvård, kanske också dyrare sjukvård, än vad som är möjligt. Det kan bli effekterna när allianspartierna i landstinget vägrar ta av sig de ideologiskt slipade glasögonen som på ett heltokigt sätt nitar fast blickarna vid endast en enda lösning: "privata aktörer". Den här gången handlar det om den kanske största upphandling som har gjorts av ett sjukhus, St Göran i Stockholm.

Avtalet löper snart ut för Capio och landstinget måste i tid tänka till över hur framtiden ska vara för sjukhuset. Här är den privata driften inte ny utan väl inkörd, även om man också kan vara kritisk till hur borgerliga partier också tidigare har konstruerat denna privata drift med avtal som i praktiken har låst landstinget vid en vårdgivare. Nu är läget lite annorlunda.

Om de borgerligas egen retorik skulle vara sann och ärlig så borde man vara helt öppen inför möjligheterna att också landstingsägda sjukhus (i bolagsform) kan lägga anbud i en kommande upphandling. Och notera nogrannt: "Lägga anbud". När det utvärderas efter fastladga kriterier borde till och med Filippa Reinfeldt och Torbjörn Rosdahl kunna medge att det i alla fall hypotetiskt skulle kunna finnas en liten chans att det på någon punkt i alla fall blir en bättre och kanske billigare vård om en aktör som råkar vara landstingets sjukhus får konkurrera.

Där och då är det faktiskt ointressant att det i sak finns mycket positivt att säga om nuvarande förhållanden, både vad gäller vårdkvalitet och hur patienter och personal uppskattar St Göran idag.

"Nej", är svaret. "Privat är bäst
". Ibland tillåts ideologiska blockeringar dominera för mycket i politiken. Trist.

Mer:
- Ilija Batljan i Radion Stockholm.
- SvD om frågan.
- Ärendet till tisdagens landstingsfullmäktige

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentarer (1)

Laddar... Loggar in...
  • Inloggad som
Generellt ser jag det som att privat monopol på en marknad kan vara lika fel som ett statligt monopol när det gäller brancher där man säljer varor och tjänster som inte är livsviktiga.

När det gäller områden som är direkt knutna till människors hälsa. Dvs sjukvård är jag ytterst tveksam till privat ägande.

Lönsamhetskraven och vinstkraven från ett bolag tvingar ett bolag inom sjukvården att prioritera kunder som är lönsamma och försöka slussa ut de kunder som är vårdintensiva och i bästa fall ur privata sjukhusets synvinkel lassa över dessa kunder till den offentliga sjukvården.

Vad man vill ha är de friska utan kroniska sjukdomar som inte kommer att behöva sjukvården men samtigt kanske till och med löst en privat sjukförsökring som de betalar in varje månad.

Privat är absolut inte bäst när det gäller sjukvård men antagligen en riktig kassakossa för de privata företagen för de kommer ju alltid finnas människor som behöver sjukvård.

När det gäller andra brancher utanför sjukvårdssfären som kan vara vad som helst så anser jag att det borde finnas ett statligt bolag som lever och verkar på samma premisser som deras konkurrenter. Med samma lönsamhetskrav som konkurrenterna.

Fördelen med detta är att det hindrar privata bolagen från att bilda karteller och skruva upp priserna på sina produkter vilket kan hända om en branch är i ett privat monopol.

Det statliga bolaget blir då en blåslampa som tvingar de privata företagen att bli effektiva och pressa priserna på sina produkter enligt marknadsmässig fri konkurrens.

Det finns inget företag som tycker om att det finns andra företag på marknaden som konkurrerar om samma kunder och säljer samma produkter på marknaden. Den förtagsledare som påstår att de gillar sina konkurrenter ljuger :)

Ny kommentar

Comments by