fredag 14 januari 2011

Grundvärderingar som jämlikhet kan ge (S) nytt liv

Så sent som igår kom en ny bekräftelse på att politiken har uppgifter om vi vill skapa ett samhälle med något så när lika livschanser för alla. Ett samhälle där dina egna resurser och engagemang verkligen ges utrymme, även om dina föräldrar har haft lägre inkomster eller kortare utbildning än andra. Och även om de har sina rötter i ett annat land, eller kanske till och med är födda i Sverige sedan ett par generationer men fortfarande betraktas av "omvärlden" som "invandrare". Att skolans resultat de senaste tolv åren har försämrats i segregerade bostadsområden som nyheterna förmedlade i går är en sådan kvarvarande ojämlikhet.

Den kraft som borde gå och måste gå främst med en politik för att minska dessa klyftor är det krisande socialdemokratiska partiet. Kanske någon funderar över om det är den "förnyelse" som partiet behöver för att lyfta. Ja, jag tror det. I uppdraget att hitta framgångsfaktorer handlar det om att återuppliva både självförtroende, samhällskritiken och den konkreta politiken för jämlikhet. Just på den punkten är också skillnaderna mellan partierna tydliga och kommer att så förbli. Hur fetstilat moderaterna än sätter "nya" framför partinamnet kommer partiet aldrig på allvar att ta itu med samhällsklyftor och det av en stor anledningen: En levande föreställning att klyftor skapar "drivkrafter" för människor. Vi ser illustrationer på detta i synen som ligger till grund för "arbetslinjen" och i sjukförsäkringsregler: "Lägre ersättningar peppar dig lite att anstränga dig".

Att det igår tydligen var fler reportarar än aktiva socialdemokrater på Kriskommissionens seminarium på Rönneberga kan man väl tolka lite hur som helst. Positivt var väl ändå den vikt som medierna verkar lägga vid att följa partiets utveckling efter "eländesval" och krishantering. Ett livstecken från partiets talespersoner syns också i dag på Brännpunkt, där Östros skriver om "reformer före fortsatta skattesänkningar", i en kommentar till moderaternas tankar. Det börjar kanske röra på sig.

Mer:
- Aftonbladet, Karin Pettersson om jämlikhetsuppdraget.
- DN inför gårdagens seminarium
- Röda Berget om sjukförsäkringseländet.
- Martin Moberg om samma elände.
- Staffan Lindström om partiledarval.
- Storstad om källan för regeringens sänkta skatter.
- Johanna Graf om "tveksamma vårkänslor..."
- Alexandra Einerstam om Rönnebergaseminariet....
- Roger Jönsson om en ojämlik skola.
- Krassman med rubriken "Stillestånd är tillbakagång".

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,