Demoskopsiffror som ger Reinfeldts moderater 36,1 procent medan (S) får 27,8. Ett omvänt förhållande jämfört med svensk politisk historia. Men ingalunda något märkligt i spåren efter den mörka höst och stränga vinter vi genomgått. Också i den socialdemokratiska hörnan av svensk politik.
Trots allt är väljarna ganska förnuftiga. De tar ställning till politik och gör det utifrån det förtroende som de bygger upp eller inte för partiers företrädare. Efter valet har de knappast på nationell nivå haft en chans att få del av någon tydlig färdbeskrivning från det eftervalskrisande partiet. Samtidigt har alliansregeringen varit i det närmaste befriad från opposition mot politiken. Det är heller inte märkligt att partier som centern och kristdemokraterna återfaller under spärren till riksdagen eller, som c, balanserar på den.
Efter sista helgen i mars har socialdemokratin ett nytt ledarskap. När fokus förändras och medier kan skriva om annat är oddssiffror för partiledarkandidater finns det goda chanser för en rejäl återkomst. Den är ingalunda självklar och de som inbillar sig att ens den mest hurtfriske och välslimmade partiledaren ska kunna vända nedåt till uppåt utan svar på framtidsfrågor, sakfrågor och partiets riktning i politiken kommer att krascha hårt mot verkligheten. Jag skrev i går om kongressens arbetsordning och punkten "Nystart". Demoskopen idag visar möjligen att dagordningspunkten behövs.
Mer läsvärt:
- Essbeck om oppositionens låga läge.
- Peter Karlberg om "tänkvärt av Laakso"
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om politik, socialdemokraterna, alliansen, opinionen, opinionsläget