onsdag 12 januari 2011

S-kongressen och nystarten - men tiden verkar ur led

Snart är det dags. De socialdemokratiska partidistrikten ska rapportera in till den utsedda valberedningen, förhoppningsvis efter någon form av medlemsdialog:  "Vad är det för kompentenser och krav vi ska ställa på en ny partiledare? Diskussioner pågår. Men den som varit närmast i analys och ett svar på det underlag som valberedningen vill ha för att kunna göra jobbet är statsvetaren och den nyblivne bloggaren Jenny Madestam. I ett av de första inläggen speglar hon den socialdemokratiska traditionen att i partiledaren också utse (självklart) en statsminister. Men rollerna är olika. Vad behöver en socialdemokratisk ledare som i alla fall till att börja med ska bli en framgångsrik oppositionsledare?

Ur led är tiden. Efter Eländesvalet i september blev den nödvändiga politiska debatten i stället en personfråga med avgångsbesked och en radda med allehanda kritik. Motiverad och ibland inte. Parallellt drog alla spekulationer igång som sedan dess har fortsatt: vem ska ta över?

Ur led är tiden. Att socialdemokrater beskriver varandra som vara kopior av nordkoreaner i tystnad och "böjande för makten" är nytt för mig. De fristående bloggare i nätverket Netroots är av olika slag med olika erfarenheter och positioner. En viktig grupp av det nya politiska landskap som växer fram på nätet som ger demokratin mycket. Jag hoppas att det kommer att stärkas ytterligare. Saklig kritik, befogade sparkar i baken och inte minst bidrag till politisk debatt som enskilda bloggare och den öppna kriskommissionen har levererat behöver få en ännu mer självklar plats i debatten. Den svenska bloggrörelsen inom Netroots börjar, med "marknadsvokabulär", få ett starkt varumärke. Det gäller att slå vakt om den respekten, också om man är berättigat förbannat. Men jag trodde ärligt talat inte att jag skulle se sossar tala om varandra med liknelser från diktaturer. Även om känslor är viktiga i politiken.

Ur led är tiden och, kanske, partiet. I dag har medierna berättat om nya steg i partiledarvalet. Sven-Erik Österberg sägs vara beredd att, om inte säga ja, ändå dra sig åt det hållet. Rapport berättar om Norrbottens partidistrikt som lär ha fört konstruktiva diskussioner. Sven-Erik eller, efter att ha slopat kravet om att partiledaren ska sitta i riksdagen, Pär Nuder som partiledare. I vissa medier har ju också Skånes partidistrikt sagt stå för Nuder. Expressen verkar faktiskt ha en ganska bra genomgång av läget.

En socialdemokratisk kongress som väljer partiledare är något extra. Men vad jag vet har ingen kongress genomförts utan politik på dagordningen. Så inte heller den här gången, mars 2011.

Punkten heter "NYSTART" Politiska diskussioner och beslut". Min känsla och, vågar jag säga, vetskap, är att partiets medlemmar verkligen vill att detta tas på allvar. Men märks det på nyhetsrapporteringen? Märks det i form av en livaktig debatt i partiet? På vilket sätt blir kongresspunkten denna viktiga "Nystart! Vem kommer att styra innehållet i punkten NYSTART?

Eller kommer det som borde vara en huvudpunkt i stället bli tiden för ett sedvanligt installationstal för en nyvald ledare? Kamrater som i andra sammanhang reagerar på hur saker styrs i vårt parti borde inte låta den delen av kongressprogrammet vara okommenterat. Vad vill du se och höra under NYSTART? 

Avslutningsvis:
Svenska dagbladet intervjuar idag ett par personer om partiledarvalet. Det nyuppfunna titlarna är "S-kännare". Det visar sig vara två av det dussintal "experter" som dessa dagar åker runt och "tycker till" och "expertar" i varenda yta av detta avlånga land. Andra som "legitimerat" tycker till är PR-konsulter även om det nu är från andra firmor än Prime. Konsulten tillika bloggaren på Partistaten, Sandro Wennberg, kommer till tals i expertrollen i Svd. Jag funderar när de där medlemmarna och sosseväljarna som tror på partiets idéer och dagligen jobbar för vår politik ska få komma till tals. De är oftast väl så kloka som "S-kännarna" och konsulterna.

Nåja. Medier speglar inte alltid den verkliga bilden. På lördag har vi ett par timmars "cafe" i Huddinge där medlemmarna får komma in och lämna sina synpunkter. Varje dag träffar jag medlemmar i Solna och kompisar i huddingepolitiken som jobbar stenhårt för en socialdemokratisk politik och ett annat Sverige, en bättre vård och trafik i landstinget eller för en bättre kommun.

Var gärna kritisk
"uppåt" om det behövs. Men ge fan i att dissa alla som gör ett grovjobb varje dag och ofta dessutom med rätt saker. Ofta långt bort från teoretiskt pladder där i stället varje dags fråga hanteras utifrån samtal med de som man företräder. Eller för att bli konkret: Lär av och kolla Johanna i stället. Att dissa partiet som ett "havererat" och "krisparti" är faktiskt att "dissa" alla dem.

Fler som bloggar.
-  Claes Krantz med tankar om "döden för oppositionen". Kanske bekräftad oro i Ab-artikel-.
- Mats Engström med tankar om partiledarvalet.
- Johanna Graf om att "bryta innanförskapet!
- Peter Johansson om partiledarkandidater
- Charlie Hansson vill gärna ställa upp..
- Till "nordkorea-bilden" bidrar förutom Johan Westerholm, också Martin Moberg, Peter Högberg, Staffan Lindström,
- Fler som bloggar: Erica,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , ,