lördag 15 januari 2011

Slut på bränslet för Reinfeldts allians?

Dagens artikel i SvD förtjänar en eller annan tanke. Temat är Reinfeldts alliansregering. Berättelsen är berättelsen om en regering som för fyra år sedan var nyvald och då satte full fart med förändringsbesluten. Samma regering tar det idag, som återvald minoritetsregering, oerhört mycket lugnare. Utanförstående, som den liberala tankesmedjan Fores VD, Martin Ådahl, beskriver det:
–2006 var det något slags nybyggarglädje. Den här gången är det extremt försiktigt
Jag kommer ihåg när jag första gången hörde Reinfeldts egen presentation av vad han, nyvald moderatledare och allt, skulle göra om han fick makten. Det var på en handelskammarlunch någon gång på hösten 2003 (?). Jag blev tveklöst imponerad, hur mycket jag än var där i egenskap av (av moderaterna accepterad) "partispion" med säte på det socialdemokratiska riksdagskansliet. Reinfeldt gav bakgrunden, tankar som mycket kopplade tillbaka till de nu berömda ungdomsböckerna. Huvudtesen var att det inte går att vinna val i Sverige utan att man låter som en "god sosse". Det som sen blev de "nya moderaterna" följde slavist den utgångspunkten. Och budskapet från lunchen blev också vägledande: "Kom till regeringskansliet väl förberedda. Sjösätt först de stora reformerna, allt för att garantera att sossarna inte sen vid återval kan riva upp dessa".

Förutom en del viktiga utförsäljningar, som krossandet av Apoteksmonopolet, blev två saker det som kom i fokus: Stora sänkta skatter, trots budskapet före valet om en stängd skattesänkarbod och ett myntets andra baksida. Och så finansieringen av "gåvorna": En dramatiskt försämring av sjukförsäkringen och även av ersättningen till arbetslösa. Allt kläddes i ord om "arbetslinjen". Men det var inte de som stod utanför som behövde stimulanserna utan de grupper som redan "fanns innanför".

Det verkar som det var allt. En eller annan "småsak" kvar men de stora drömmarna är redan förverkligade även om Reinfeldt själv är fastnaglad vid huvuduppdraget och vill ha ett femte, sjätte och varför inte ett sjunde jobbskatteavdrag.

Reinfeldt
är i minoritet. Dels har gruppen "övriga partier" fler röster än moderaterna i riksdagen. Dels börjar de mindre, "småalliansarna", som snällt har följt ledaren tidigare nu protestera och streta emot. Det märktes redan när Reinfeldt lovade fler steg i skattesänkandet. "Andra prioriteringar måste komma före, skanderade alliansföreträdare på rad. Klokt. 

Ebba Buch, kristdemokrat, uttrycker det möjligen lite främmande orden i KD: Partiet måste "visa lite djävlar anamma" gentemot moderaterna. En intern opposition vaknar, samtidigt som Svenska dagbladet verkar ha rätt i sin kritik att borgerlighetens idéer börjar sina. Det är många partier som behöver tanka om i dagens politiska landskap.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,