fredag 14 januari 2011

En välkommen granskning

[uppdaterad] Ibland har det verkat som om hela Sverige efter valet har satt legitimitetsstämpel på de främlingsfientliga i Sverigedemokraterna. Visst har de andra partierna i riksdagen vid några tillfällen varit tydliga i sina markeringar mot SD. Men tonen, inte minst i medier som Sveriges television, har jag ändå uppfattat som en långsamt okey-stämpel på Sd. "De är faktiskt invalda". För mig är deras värderingar, deras sakpolitik och inte minst deras bakgrund med kopplingar till ytterkant, nazististiska rörelser och annat mörkt, ett hinder för att "gilla" eller ens acceptera. Att väljare har röstat är en sak. I politikens uppgift ligger också att övertyga och i det här fallet handlar det om att berätta vad partiet i grunden är, bakom partiledarens välkammade yta.

Anders Lindberg skriver bra om detta på Aftonbladets ledarsida idag. Därmed startar tidningen en granskning av Sverigedemokraterna som jag välkomnar. Kalla partiet för det de faktiskt är. Berätta varför partiet ser invandrare som ett hot mot julafton och midsommarafton. Berätta för de väljare som röstade Sd hur det kommer sig att partiledare Åkesson läser dikter som i dess mest aktuella användningsområde i övrigt jag kan hitta på nätet leder mig till Vit makt-musik och Ultima Thule. Och fortsätt klä av partiet all kosmetisk preparation man har utfört på sina få politiska förslag där syftet egentligen bara är en sak, en politik, en väg.

En politisk linje som däremot inte håller för någon som helst närmare titt.

Uppdatering: Sd fortsätter idag sin offensiv allt enligt de grundläggande fördomarna, idag genom att erbjuda Reinfeldt stöd för skattesänkningar mot förändringar i invandringspolitiken.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,