måndag 24 januari 2011

Partiledarnamn till valberedningen

Vid sidan av de mediala spekulationerna om Sahlins efterträdare jobbas det på i de mer formella processerna. Idag ska partidistrikten lämna sina krav på en kommande partiledare till valberedningen. Möjligen ligger de förväntningarna i linje med det Sahlin kommenterade i TV efter sitt tal vid förtroenderådet och som morgonnyheterna nu påminde om: En efterträdare som kan hålla ihop partiet, ge en skarp oppositionspolitik och modernisera socialdemokratin.

Att ge egna synpunkter på namn på en partiledare tillhör det som ligger utanför den gräns jag har för mitt bloggande, så länge jag nu är anställd av detta parti. På något sätt innebär det per definition att oavsett de valdas beslut i frågan "gillar jag det". Och jag följer förstås som alla andra den debatt som förs, de ja och nej som uttalas och de spekulationer som plitas ner i gott eller mindre gott syfte.

Möjligen kan jag känna att de heta namndebatterna har fått en betydligt större utrymme än det som valberedningen har haft som sin första önskan: att få veta vad partiet förväntar sig att den blivande partiledaren ska ha för uppdrag, profil och krav på sig. I medier och även om nätdebatterna har det steget i många fall passerats till förmån för de direkta namndebatterna, något som känns som en svaghet i processen. Och från morgonens löpande omröstning på SvD noterar jag att de allra flesta av när 10.000 röstande tror att "Någon annan" än de heta, nämnda kandidaterna till slut kommer att väljas. Den dagen ett ja blir ett ja, alltså.

Mer:
- SvD om partidistriktens nomineringar
- DN om partidistriktens synpunkter
- Aftonbladet: "Nuder blir tillfrågad".
- Expresssen med Veronica Palm-intervju

Fler som bloggar:
Calle Fridén, Johanna Graf, Roger Jönsson, Kent Persson, Aurora Gullberg, Lena Sommestad, Martin Moberg, Peter Högberg, Mats Engström, Johan Westerholm, Partistaten,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer (8)

Laddar... Loggar in...
  • Inloggad som
Peter Nicklassons avatar

Peter Nicklasson · 739 veckor sedan

Eftersom de nuvarande namnen är så intetsägande, urvattnade, eller helt enkelt bara tråkiga varför inte resignera och ta en "transit"-ledare tills efter valet 2014?
Alltså, ha detta med i kravspecifikationen redan nu. Uttalat och avgränsat.

Som sådan duger de flesta av de "heta" namnen, men i så fall är kanske Österberg den mest lämpade ändå.
Han är redan nu för gammal, för tråkig, och utan ambitioner eller förmåga till annat än administrera partiet genom några transit-år tills partiet har hittat sin verkliga ledare.
Det finns yngre talanger, som t ex Charlie Hansson, som då (2014) kanske är mer mogen och redo att axla ledarrollen.
Än så länge är han dessutom obefläckad, fri från gamla skandaler, intriger - inte minst detta är viktigt med senaste trial-and-error misstaget Mona Sahlin i färskt minne bland tänkbara väljare.
Killen har det mesta S behöver för att förnya sig.
Hoppet är väl att det inte är läsarna på SvD som utser nästa nästa partiledare i SAP.

Förhoppningsvis är det ombuden på kongressen som väljer ny ledare utifrån det mandat de fått med sig från sitt hemdistrikt.
3 replies · Aktiv för 739 veckor sedan
Folk som läser SvD som är oberoende moderat är knappast sossarnas väljarbas.

Så jag antar att de som röstar på nästa S ledare väljer en kandidat som de tror skulle passa alliansen bäst.
@essbeck: Fast om man ska utgå från vilka tidningar folk tittar i så blir det väl nästan ingen väljarbas alls för några partier till vänster om mitten, eller? ;-)

Dessutom läser väl varje taktisk politik-intresserad person också vad motståndarsidan skriver?
Man börjar inte läsa SvD det första på morgonen för att få sin dos av nyheter om man inte tycker om tidningen, man väljer hellre något annat alternativ för att bli up to date.

Sedan kan man snubbla in på de sidor av en slump. Jag hade aldrig tittat på den sidan om det inte varit för att Peter länkat till dem via denna bloggpost.

Tror du verkligen att det är en drös sossar eller folk som sympatiserar med sossarna eller folk som kan tänka sig att rösta sosse går in på oberoende moderat (SvD) och röstar i en webpanel för den de vill ha som nästa partiledare.

Jag är rätt säker på att dessa personer är underrepresenterade i en webpanelmätning gjord av SvD.
Nja, röstningen är ju en helt annan sak, där verkar unga (m) dominera stort, lite gymnasium ungefär. (Eller håller det på att ändra sig?)

Men man kan mycket väl tycka om tidningen för dess journalistik utan att alls gilla åsikterna på ledarsidorna. Jag har faktiskt mött åtskilliga (v):are som har gjort det.
2 replies · Aktiv för 739 veckor sedan
Generellt sätt är det få som är vänster som spenderar tid att plöja genom SvD. Oftast blir det ju mer att man reagerar på något som de skriver som man tycker är helt upp åt väggarna.

Det saknas en rikstäckande oberoende socialdemokratisk dagstidning som är på andra sidan det ideologiska staketet som har samma funktion som SvD har för Moderaterna.

När det blir val så är SvD, expressen, DN duktiga på att styra upp och peka på de politiska frågorna som skall upp på bordet. Säger Rödgröna sidan någonting intressant så blir det oerhört svårt för dem att få ut sitt budskap.

Visst det finns aftonbladet men det är ju inte alltid att de vill lyfta fram vissa frågor.

Om inte sossarna tar tag i detta eller LO för den delen och skapar en motpol till SvD i tidningsvägen kommer de ohjälpligt att få opinionsmässigt stryk i situationer som är dagarna och månaderna innan ett val.

Det är vad jag tycker iallafall.
SvD innehåller ju annat än politik. Och det har enligt min (och en del andras) erfarenhet funnits perioder när de bevakat saker som ligger nära politiken bättre än andra tidningar. Till min förvåning.

Annars kan jag bara hålla med dig!

Ny kommentar

Comments by