söndag 30 januari 2011

Alliansen och Reinfeldts regering blir paranteser i svensk politik?

En av de viktigaste funktionerna med att byta namn på "borgare" till "alliansen" var för Reinfeldt att han kunde ge en bild av att de gamla spänningarna hade försvunnit. De borgerliga var år efter år, val efter val, inte ett alternativ för väljarna mycket beroende på att splittringen alltid trasslade till regerandet. Genom den "allians för maktskifte" som sedan skrevs om till det kanske mer populära och mindre provocerande Allians för Sverige gick värderingsskillnaderna att begrava för ett tag. I efterdyningarna till valet 2010 och moderaternas växande dominans börjar mer och mer krackelera i den reinfeldtska konstruktionen. Så sent som igår fortsatte det också med kritik mellan de "mindre": centern angrep kristdemokraterna i sjukvårdspolitiken. Allt ifrån det till en något mindre fråga, kanske: KD som nu bromsar en del allianspolitikers drömmar om rätt till gårdsförsäljning av vin.

Centerledaren Maud Olofsson verkar backa från tidigare kritik om moderaternas dominans. Den tidigare salvan mot Reinfeldt mötte även kritik internt i centern. "Centerns problem är centerns problem" menade Magnus Anderssson. Så rätt och så riktigt. Men samtidigt måste man förstå reaktionerna. Utöver alla sakfrågor som nu orsakar gräl handlar det om moderaternas dominans men inte bara utifrån väljarstöd utan också med den arrogans som ibland lyser igenom. Som i artikeln med fyra moderatstatsråd som drar skrytvalsen om Sverige.

DN:s Peter Wolodarskri skrev strax efter valet en klok tanke under rubriken "varning för Täbysyndromet".
 Som regeringens starka part borde Reinfeldt vara särskilt generös mot sina mindre kolleger, om han vill förhindra att den moderata framgången leder till alliansens undergång. Nästa veckas regeringsbildning blir ett viktigt test på om statsministern tänker styra Sverige på ett annat sätt än Moderaterna styrt Täby.
Redan valresultatet gav nog Reinfeldt en läxa: han leder en regering i minoritet. När nu de egna leden börjar muttra finns det stor anledning för moderaterna att tänkta till. Om inte, kan denna allianskonstruktion och därmed Reinfeldts parti, bli allt annat än "sahällsbärare". En parantes i svensk politisk historia som har öppnat dörren för blocköverskridande lösningar där, för mig självklart, en återkomstens socialdemokrati är en viktig aktör. Spännande!

Fler som har bloggat.
- Peter Högberg om centern som överger landsbygden
- Röda Berget om en sluggerfest och om en Olofsson som gör reträtt.
- Per Ankersjö om centerns eftervalsanalys
- Kent Persson om att hålla ihop allianser

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,