lördag 4 april 2009

Ohyggligt allvarligt läge för (S)

Mitt i den värsta jobbkrisen på mannaminne visar opinionsmätningen från Demoskop att de styrande och regeringsansvariga moderaterna är Sveriges största parti. Trots de akuta hoten mot välfärdens kärna - skolan, vården, omsorgen om barn och gamla - och regeringens ovilja att göra något åt det, så har regeringsalliansen passerat de rödgröna. Trots den vansinnigt orättvisa föredelningspolitik som regering bedriver får man ökat stöd från väljarna, när man verkligen förtjänar det motsatta. Visst kan man känna förtröstan av det halva alliansen åker ur riksdagen.I hela landet är S nu enligt mätningen knappt över 30% och har tappat nästan 9 %. Moderaterna är nu Sveriges största parti och ökar från 26,5 procent i mars till 35,5. Väljarna uppger till 47% att de har stort eller mycket stort förtroende för regeringen, vilket betyder att förtroendet för regeringen är det högsta sedan valet 2006. I Expressen analyserar Anders Lindholm från Demoskop läget:
När dessutom förtroendet för S-ledaren viker uppfattas Socialdemokraterna inte som den lösning människor kan luta sig mot
Visst är det som partiet företrädare säger: debatten om bonusar, LO, Wanja påverkar. När arbetarrörelsens företrädare ens snuddar vid det som för borgerligheten är självklart blir slagen och straffet så mycket hårdare, från både medlemmar och media. Man förväntar sig annat, en annan moral, av arbetarrörelsens företrädare hur "skumma" borgarna än är. Jag är trots det övertygad om att det är annat som avgör mer. Trovärdigheten i att regera, den ekonomiska basen för regerandet, agerandet i kristider och de konkreta sakfrågorna avgör mer. Trots allt har uppenbarligen regeringspartiernas strategi varit framgångsrikt. Till stor del beror nog det på att svenska medier har begravt alla ambitioner att granska makten när den innehas av borgerliga partier. Sen kan lågt förtroende för ledare, "fel" frågor som speglas i medier osv påverkar onekligen hur budskapet om de viktigaste frågorna tas emot. Det är där "skandalerna" har sin största negativa effekt.

Nyckelfrågan är nu: vad ska socialdemokratin göra åt läget, delvis tillsammans med de rödgröna vännerna i koalitionen? Och framför allt: Vilken är framtidsdrömmen som ska berättas i krisen? Vilka konkreta förslag finns för att klara jobben och välfärden? Oppositionsrollen ska tas på allvar. Borgarna ska få det skäll de förtjänar. Men basen i budskapet måste handla om de egna drömmarna om Sverige. Helt klart är att det INTE räcker med partisekreterarens maning till fotfolket:
Det är en tydlig signal till alla Socialdemokrater att kavla upp ärmarna. Det här kommer bli ett jämnt val
Jaja, helt rätt om jämnheten. Och beträffande "uppkavlandet", så måste en partisekreterare säga så. Och självklart är det avgörande. Men det krävs mer. Det går inte att sätta sig ner på baken och förvänta att dörrknackare löser svårigheter som bara kan hanteras av ledarskapet. Den stora risken med den mörka opinionsbilden är att partiet tappar alla de som ska tala för partiet i vardagen. Ska socialdemokratiska valarbetare vilja och våga ta det respektfulla samtalen med väljarna så måste man kunna känna trygghet i det egna budskapet. Det borde finnas ett mastodont självförtroende hos socialdemokratin: Väljarna tycker faktiskt som vi i de absolut viktigaste frågorna. Regeringen för en politik som går stick i stäv med detta. Den berättelsen om Sverige som måste vara grunden för varje partiarbetares samtal är det partiledningens uppgift att mejsla ut, kommunicera och sprida vidare. Underlaget i form av svar inom rådslaget med tiotusentals engagerade partimedlemmar och andra är viktigt.

Visst påverkas bilden av partiet av de mer mörka som borgerlig press alltid försökt sätta. Läs Ulf Nilsson i Expressen, som kör det urgamla tricket att döma ut sittande partiledare och jämföra med tidigare. Så har borgerligheten försökt köra negative campaigning sen politikens barndom. Men det får inte vara en anledning till halt för den annars effektiva folkrörelsen. Tvärt om!

Samma dag som den mörka opinionsmätningen presenteras kan vi läsa att kulturpolitiken nu ska sättas högt på dagordningen som
valfråga. Om det med "valfråga" menas att den är viktig för partiet: ja. Om det med "valfråga" menas att medierna kommer att lyfta den: jag betvivlar. Om det med "valfråga" menas att det är något som avgör vilket partis valsedel som väljaren stoppar i kuvertet bakom valbåset och som debatten därför borde föras om: Glöm det!

Läs mer i DN, SvD, Ekot,
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

24 kommentarer:

Anonym sa...

Med Mona Sahlin som ledare ar det helt betydelselost vad Socialdemokraterna gor.

Om inte hon byts ut vilket den handlingsforlamade partistyrelsen ar de enda i landat som inte insett ar valt redan forlorat for dem.

Leif Ekstedt sa...

Folk börjar se Obamas modell som framkomlig. Problemet för S är att Sveriges befolkning nog ser honom
som någontim mer åt höger än socialdemokraterna politik. Vem som beslutatde att köra igång valsamarbete med vänstern vet jag inte , men gränsen mot vänster i USA är nog mer uttalad.
Tänkte inte på de!!!????

Eva Eriksson sa...

Så sant som det är sagt Peter! Här finns mekanismer som vi fotmänniskor inte rår över även om vi kavlar upp ärmarna till armhålorna.

Magnus sa...

Er partisekreterare baylan talar om att det är en signal att ni socialdemokrater måste göra bättre ifrån er, men han säger inte vad som politiskt måste ändras. det låter som om han menar att socialdemokrater måste ta en flagga i handen och gå i demonstrationståg... (de minsta partierna i sverige använder väl f ö den metoden mest?) och så mycket mer intelligent än så verkar inte Baylan.

Varför Mona valt de medarbetare hon har är knappast ngon slump. (Jag tycker f ö att han i grått skäggstubb -- beklagar att jag som ickesosse glömt namnet -- verkar vara den ende som håller måttet på den position denne har av Östros, Baylan och honom.) Även Morgan Johansson är nog duktig (en jag råkade få träff på i en googling).

Tänkbar värvning som näste partiledare kan kanske likt en gång göran vara något kommunalråd som är på uppgång eller just nått zenit som stark ledare och är intresserad av att styra upp -- där förhoppningsvis inte S blir ett vällingalternativ mitt emellan MP, V och S, som man fått intreyck att Mona sökt förvandla S till.

Någon som har för stor belastning i partiet är nog inte bra. Ska det vara någon etablerad ska den nog vara lite outsider nu, så att den kan få respekt utan att misstänkas ha gamla fränder. (Skulle Stig-Björn Ljungren vara het på jobbet och ha ledaregenskaper, vilket han kanske inte har, vore han nog en succé som outsider och ideolog utan politiskt i bagaget, men är han det inte (vilket till 99% är troligt) skulle det inte gå.)

Karl sa...

Tror inte man kommer kunna vända det här på egen hand så länge Sahlin är partiledare. Sen behöver man som sagt lyssna på väljarna i stället för att tala om vad dom ska tänka. Är det någon som på allvar tror att att HBT-frågor, feminism och massinvandring är saker man vinner röster på? Det exemplifierar bara hur långt ifrån verkligheten man är. Jag upplever inte att man bryr sig särskilt mycket om hur vanliga svenskar har det och vad dom vill. Dom ska mest betala skatt och göra som S säger.

Anonym sa...

S gjorde efter valet en analys av valnederlaget men den håller nog inte längre utan partiet behöver göra om den mot bakgrund av finanskrisen och den påverkan på ekonomin som den innebär flera år framåt. De små partierna marginaliseras och en öppning mellan blocken skymtar som en utväg. Sympatierna med moderaterna speglar inte bara den förtroendekris som råder hos s-väljare och fackmedlemmar mot LO och Sahlin utan också en tydligare svängning i värdering mot privatisering och isolering. En trovärdig röst för en gemensam värdegrund med solidaritet och medmäsnklighet saknas idag bland de etablerade partierna i Sverige. Invandrarfientliga partier släpps fram då girigheten får styra bland våra ledare./Iakttagare

yastory sa...

Dessa opinionssiffror betyder ingenting om 6 månader då massarbetslösheten slår in. Då lär vi få se större överraskningar i opinionsvindar än idag.

Anonym sa...

Sahlin och Lundby-Wedin är nog "sänken" för socialdemokratin. Jag tror att ni åker på stordäng i valet 2010 och att Sahlin går till historien som den partiledare som tog sossarna under 30%.

Magnus sa...

Det här fösrslaget om kultur skulle det inte förvåna mig kommer från Mona själv och att ingen vågade säga emot.

Thomas sa...

Kulturen som valfråga; Monas blöta homopuss; Monas omedelbara stöd för kompisen Wanja innan AMF-saken var undersökt (där var Thomas Östros smartare. Tre gånger (tror jag) undvek han frågan om han hade förtroende för Wanja i TVs Agenda. Han svarade att han hade respekt!); v-mp-s kärnkraftsbeslut som retar den del av LO som lever av energikrävande industri; samarbete och blivande ministerposter till kommunisterna fjärmar mittenväljarna (som avgör valet); de upphaussade rådslagen som blivit sena och värdelösa eftersom de måste till nya gemensamma riktlinjer i trojkans namn + allmän tafatthet.........
Har Marita och Ibbe haft Schlingmann inhyrd som underkonsult för att ta fram handlingsplanerna??????
Eller är det bara kulturkoftornas julafton som gäller? Hur får allt detta en 50-årig metallarbetare i Hagfors (eller andra bruksorter) med anti-HBT tendenser att lyfta från sofflocket och gå och rösta (dessutom undvika att ta SD-valsedeln)?

Mikael Larsson, Huddinge sa...

Bra att du tar upp detta Peter!

Vi måste bli tydligare och inte vara rädda att anpassa oss in den tid vi lever i.

Det är helt ok att hålla en hög profil och det är helt ok att inte jämt dra i den långa demokratirörelsen när man skall utföra politiska beslut.

Vår nackdel är att vi har alltför mycket i arvet som hindrar vår egen utveckling.

Vi bör koncentrera oss på solidaritet, välfärd och tillväxt.
Att fortsätta vara till lags gentemot borgarnas ekonomiska modell kommer sluta med en brakförlust.

Välfärd och trygghet kostar. Tycker att det är dags att prata skatter och fördelningspolitik på allvar.

Unknown sa...

Jo, nog är det Mona ´& Wanja som sänker, men man hade hoppats att det var 100%-i-skatt-politiken och den skruvade synen på rätviza.

Kamp mot asen i Riksdagen sa...

Rösta på Nordiska Rikspartiet (NRP) 2010.

Nemokrati sa...

Ja, antingen kan S ju bejaka högerpopulismen (som även syns i det här kommentarsfältet) eller så kan S fatta att man måste byta ut Lissabon- och löntagarförsämringskramarna mot ansvarigt ledarskap som respekterar demokrati och försvarar löntagares rättigheter och intressen - som t ex Anna Hedh, t ex, evt Morgan Johansson m fl.

Serafim Svensson sa...

Det var ren och skär idioti att tillsätta Mona Sahlin och nu visar det sig. Sossar, grattis!

Unknown sa...

Barnsligt å kalla alla som inte tycker som kommuniterna light för högerpopulister.

Anni sa...

Jag tror inte att Mona Sahlin var en bra idé. Jag tror att det är hennes ledarskap som gör att folk inte känner lika stort förtroende för sossarna.

I vilket fall som helst tänker jag uppmana till kollektivt självmord om moderaterna vinner nästa val. På sant.

Gurra G sa...

Sossarna måste börja röra på sig. Alla så kallade gräsrötter måste våga ryta ifrån nu. Ni måste ju reagera på den totalt tafatta politiska ledning ni nu har. Mona väljer billiga, ytliga, pr, hbt-poäng istället för att ägna sig åt verkliga frågor som berör de stora väljargrupperna. Ni har en partisekreterare som jag tror skrämmer bort fler väljare än han vinner varje gång han är med i TV. Han inger varken förtroende eller hopp och entusiasm. Östros ser mest trött och gammal ut. Den enda som jag som icke-sosse känner nån sorts förtroende för och som känns som en äkta genuin sosse är sven erik österberg eller vad han heter. Låter ni det här gänget jobba på som de gjort hittills är valet förlorat.

Anonym sa...

Jag tycker det är löjligt att kritisera Mona och Wanja. De opinionsmätningar som nu gjorts tror jag inte stämmer. Rörelsen måste bara stå enad och hålla front så blir det seger 2010.

Utan Mona och Wanja blir det ingen seger 2010. Det vi ser nu är en illasinnad Mosa-mona kampanj av kvinnohatare. Jag blir väldigt ledsen när de som kallar sig äkta sossar inte kan hålla rent i eget hus. Skäms!

Anonym sa...

Det är helt sanslöst otroligt (och för S farligt) att det sitter en massa folk som på fullt allvar tror att "rörelsen måste bara stå enad och hålla front så blir det seger 2010"

Sanningen är ju att alldeles för många i toppen (och en bra bit ner) helt har tappat kontakten med den stora massan i samhället och nu äntligen så börjar det gå upp för gemene man var som har hänt. S enda väg framåt är att rensa HÅRT i de egna leden uppifrån och ner och byta ut hela ledningen i SAP och alla "hjälporganisationer" inkl fackförbunden.

Valet 2010 kommer att gå helt åt... om inte stora förändringar sker.

Irene sa...

AVGÅ MONA! Den enda lösningen för återval av socialdemokraterna är att Mona Sahlin genast avgår som partiledare, hon måste lämna plats för någon som folket har förtroende för, ju fortare desto bättre, den som tar över måste ha tid att"sätta" sig hos väljarna. I det här läget måste Mona Sahlin tänka på att Sveriges och svenskarnas jobb och välfärd går före hennes egen karriär. Sitter hon kvar så är det nog tyvärr så att borgarna sitter kvar efter valet och det är väl inget som Mona Sahlin vill, antar jag. Det går inte att skylla på Wanja Lundby-Wedin nu och tro att förtroenderaset beror på henne och hennes agerande, raset började långt innan det kom upp till ytan.

Anonym sa...

Det jag tycker är mest märkligt är det du inleder med - att regeringens katastrofala krispolitik uppfattas som bra - om man nu ska tro att Demoskop speglar väljarnas uppfattning. Vilket man kanske inte ska fullt ut, då den är en ganska liten undersökning. För övrigt tycker jag att Mona Sahlin är en bra partiledare. Hon är inte älskad av icke-socialdemokrater och personer som är skeptiska till kvinnligt ledarskap i allmänhet och som partiledare i synnerhet. Är övertygad om att det finns hopp, regeringens politik kommer inte att vara en vinnare.

Anonym sa...

Jämtins eller Bodströms läge börjar se allt bättre ut.

Anonym sa...

LO-s lättsinne med egna och andras löneförmåner och pensionsavtal har fallit som en tung börda över S. Nu är det dags att LO städar upp i sina egna förbund och att medlemmarna tilläts vara med och t.ex. komma överens om ersättningar till höga företrädare som står i ett rakt procentuellt förhållande till de fackföreningamedlemmars löner de förhandlar om.
Mycket sorgligt att Orwell fick rätt inom svensk fackföreningsrörelse! - "Some pigs are more equal than others".
När nyordning införts torde det vara lättare för dessa höga företrädare att återupprätta den svenska samförståndsmodellen som dessvärre syns ha urartat till den svenska samförståndskartellen - löne- och pensionsvillkor syns numera vara av samma storlekar på båda sidor om förhandlingsborden...