"Socialdemokratin väljer att bekämpa krisen med åtgärder för att trygga sysselsättningen. vi väljer att fördela bördorna efter bärkraft; vi väljar att öka samhällets och de anställdas inflytande över ekonomin".Så skrev partiet i förordet till Framtid för Sverige som togs av partistyrelsen 1981, inför valet 1982. Precis som nu hade de borgerliga partierna fått chansen att styra. Då som nu drogs Sverige in i kris och arbetslöshet. S tog ett samlat grepp om krispolitiken och formulerade konkreta förslag utifrån en ideologisk bas. Jobben i industrin. Den offentliga sektorns betydelse för jobben. Kampen mot inflationen. Inflytande för löntagarna. Programmet var grunden för den valrörelse som ledde till att socialdemokratin återkom till regeringsmakten. Man kan invända mot enskildheter i dåtidens program. Världen är annorlunda nu. Det är svårt att kopiera. Men själva "stuket" behövs: Visioner och framtidshopp OCH konkreta förslag samlade som ett tydligt politiskt alternativ.
90-talets början var Sverige i samma krissituation efter samma försök att låta de borgerliga leda landet. I riksdagen presenterade socialdemokraterna en motion med namnet Framtid för Sverige, som tog utgångspunkt i det tidigare krisprogrammet.
Det finns redan i dag en radda av lokala (se solna här och Huddinge här) , regionala och nationella initiativ och arbetsgrupper som jobbar för att ta fram förslag för fler jobb, motarbeta krisen, stoppa det ökande utanförskap som den moderatstyrda regeringen nu driver fram. Men borde inte socialdemokratin faktiskt upprepa Framtid för Sverige-programmet? Det behövs, just i tider av kris, lite framtidshopp, djävlar anamma och konkreta ljus i Anders Borgs mörka tunnel.
Hos bloggare är jobbfrågan viktig. Inte minst eftersom "gammelmedia" inte verkar ta sitt uppdrag på allvar att granska makten. I alla fall inte borgarna. Vet inte om det är resultat av de samtal mellan regeringskansliet och exempelvis Ekot som jag bloggat om tidigare. Men man saknar verkligen analyserna. Erik Laakso skriver exempelvis:
Eftersom de gick till val på att vara bättre än Socialdemokraterna på att föra arbetarvänlig politik så har de inte fått folkets mandat till ett systemskifte. De sviker sina väljare och de gör det på ett ytterst försåtligt sätt, men väljarna är inte dumma, det märks om inte annat i opinionsläget.Det är kris. Finanskris och jobbkris. Allt fler varslas, blir arbetslösa och alltför många tvingas till socialkontoret och bidragsberoende. Nästa steg blir ett slag direkt mot välfärden: skolan, sjukvården, äldreomsorgen. I det läget måste socialdemokratin tydliggöra framtidstron, framtidsdrömmarna och de skarpa förslagen. Att åter ta fram ett särskilt handlingsprogram tillsammans med fackföreningsrörelsens är en bra start. Och gärna i dialog med hela Sverige.
Erik Laakso, Jonas Morian, Alliansfritt Sverige, Per Tenggren, Alexandra Einerstam, Johan Ulvenlöv, Karin, Sjölander, Jan Andersson,
Knuff har länkar till fler inlägg.
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politik, jobbävning, arbetslöshet, fredrik reinfeldt, utanförskap, jobben, regeringen, alliansen, socialdemokraterna, mona sahlin, Framtid för Sverige, val 2010
3 kommentarer:
Att åter ta fram ett särskilt handlingsprogram tillsammans med fackföreningsrörelsens är en bra start´?
Nej, absolut inte.
Arbeta tillsammans med företagarna vilket ju är dom som skapar jobb och anställer.
Facket har ingen kompetens i detta 2009.
Rikspolitikerna kan få 20- procentiga lönelyft i höst. Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Sven-Erik Österberg vill frysa lönerna. Näringsminister Maud Olofsson ger sitt stöd men inte statsminister Fredrik Reinfeldt.
Dagens socialdemokrater har inget recept för hur man ska förbättra läget, bara halvdesperata uttalanden för att försöka förbättra det dalande opinionsläget.
Och, som vanligt så går kopplingen kris till borgerligt styre vilket är så in-i-baljan fel. Finanskrisen slår för bövelen över hela världen, likaså i Sverige även om vi här är mer förskonade än i andra länder. Jag vågar inte tänka på vilken röra det hade varit med Sossarna i spetsen istället.
Nej Alliansen är det enda stabila valet för att ta oss upp på banan igen med kunnigt utbildat folk istället för människor som inte kan ett smack om ekonomi, Mona t ex.
Skicka en kommentar