Sitter i Mallorcas hetta och läser Svenska Dagbladets nätupplaga, och inte minst PJ Anders Linders ledare. (med reklam på bloggen) Det slår mig hur olika budskapen kan formuleras före och efter. Före och efter ett riksdagsval, exempelvis. Dagens ledare handlar om hur Sverige under lång tid, också med socialdemokratiska regeringar, har jobbat med att stärka den ekonomiska basen för välfärden. En mer balanserad ledare än ofta annars, något som hade varit viktigt också före valdagen den 19 september. Så skedde inte.
Sverige har klarat globala kriser alldeles utmärkt i relation till andra europeiska länder. Före valet gick ledartexter och politiska budskap från regeringen (ofta samstämmiga) ut på att hela grunden för detta hade lagts efter Reinfeldts tillträde 2006 vilket förstås är grovt felaktivt beskrivet. Det sista som hände när regeringen Persson tvingades avgå var rapporter från exempelvis Konjunkturinstitutet som berättade om ett högt inflöde av jobb. Ekonomin var på väg uppåt. Den globala krisen verkar sedan ha uppfattats bättre av oppositionen än av de styrande allianspartierna. Kanske en erfarenhetssak men att finansministern slog undan oppositionens krisvarningar är inget som borde ha lett till ökat förtroende för denna regering.
Möjligen att tillföra: det verkar finnas en bild av att jobben har blivit fler och att arbetslösheten har sjunkit under Reinfeldts tid vid makten. Precis som jag och många andra försökte förmedla före valdagen är detta fel.
Då gled argumenten över till "global kris". Just den kris som finansministern avfärdade i riksdagens kammare.
Inom kort ska en ny alliansregering (tyvärr) utses. Det finns stor anledning för både bloggare och "gammelmedier" att följa den kommande ekonomiska politiken. Det är inget snack om att väljarna i valet har visat större tilltro till alliansens ekonomiska politik. En viktig förklaring till valresultatet. Men det handlar inte bara om redan bedömningar av fakta och värdering av historiska prestationer utan är mer komplicerat än så. Inte minst har väljarna tagit ställning när man haft en bild av ansvar och sammanhang som inte alltid har skapats av "neutrala" källor. Förhoppningsvis kommer SvD att tillsammans med mig och andra Netroots-bloggare vara mer "på" framöver när det gäller att ge balanserat beröm och kritik. Också före nästa val, när detta nu kommer.
Läs mer:
- Peter Högberg om historielöshet och med Söndagskrönika.
- Tokmoderaten som ger mig en ministerpost.
- Alliansfritt om olagligheter i utförsäljningar - SvDs ledare bortser från detta i hyllningar av politiken...
- Roger Jönsson om FAS 3...
- Lena Sommestad som kommenterar Katrine Kielos ledare i AB
- Storstad om jakten på medelklassen...
- Johan Westerholm om samma tema
- Peter Karlberg om att framsteg kräver tillväxt.
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om politik, val 2010, socialdemokraterna, svenska dagbladet, ekonomi, valanalys, eftervalsdebatt, moderaterna, fredrik reinfeldt,
söndag 3 oktober 2010
Kommentarer (4)

Sortera efter: Datum Betyg Senast aktiv
Laddar kommentarer...
Comments by IntenseDebate
Kommenterar som Gäst.
Vem byggde landet i gärning och ord?
2010-10-03T12:59:00+02:00
Peter Andersson
val 2010|Valanalys|
Linda Åberg · 756 veckor sedan
Som en del i debatten om jobben, naturligtvis en ganska självklar bild av hur landets finanser snedfördelas till förmån för ett mindre klientel som innan krisen hade det ganska bra ställt och inte heller fick det särskilt mycket sämre efter krisens intåg.
Erik · 756 veckor sedan
Fast sanningen är ju att det blivit fler jobb. Minst 100000 fler i arbete än när de tog över 2006. Sen har arbetslöshetsprocenten också ökat men det beror på att man grävt upp en massa icke-arbetande arbetsföra personer som S gömt undan i olika statistiska skrymslen och på att befolkningen ökat.
Den är det naturligtvis inte så bra som man skulle vilja att det var men det krävs en S-troende för att förneka existensen av den globala finanskrisen, att se den som regeringens fel eller bortse från att vi i internationell jämförelse varit de som hanterat den bäst och återhämtar os snabbast.
Erik · 756 veckor sedan
Mona har det troligtvis besvärligt att få sina stödpartier SD, V och MP att samarbeta. SD, V och S har ganska liknande politik i och för sig men de vill ju gärna separera sig rent retoriskt. Där SD säger att de inte vill blanda kulturer låtsas S att försvara den svenska modellen o.s.v.
MIA · 756 veckor sedan
Sprid gärna vidare