måndag 25 oktober 2010

S-förnyelsens första steg - skatter?

Ett av två nya inlägg om dagens rödgröna händelser och budgetmotion..
Dagens
skuggbudget från de rödgröna har som jag gissade redan i morse kommit i skuggan av de rödgrönas till synes eniga syn att det finns behov av egenterapi och i det  här läget avstå familjeterapin. Det blev en rödgrön budgetmotion som, precis som regeringens proposition, inte hade något nytt. Allt var bekant sen valrörelsen. Jag hörde just Thomas Östros i Rapport som markerade en sak som kanske är en av många kommande steg på den om inte annat framtvingade förnyelsevägen: att ompröva socialdemokratisk skattepolitik. I Rapport illustrerat av fastighetsskatt och förmögenhetsskatt.

Det första stora "släppet" efter valet blir alltså en fortsättning av den dagordning som inte de rödgröna och (S) kammade hem. Sedan långt före valet var ju det själva ramen kring vilket debatten kretsade. Inte, som mer lämpligt, att skatter blir en följd och nödvändighet av de reformambitioner man har. I  ett första steg, om man bortser från det som en gång kallades "fördelningspolitik" spelar det ingen roll vilken källa man använder för att hämta in de pengarna som man gemensamt tycker behövs. Med stor reservation för att skatter på för hög nivå i relation till omvärlden kan ställa till ett elände med konkurrenskraften och därmed stjälpa möjligheterna att betala kalaset. I bland hör jag nationalekonomer som berättar om fastighetsskatten i andra länder. Ibland påstår man att det är ganska okontroversiellt och att ekonomer innerst inne ser det som ett ganska smart sätt att betala gemensamma utgifter.

Oavsett det: om människor inte ens kan rösta för en sänkt fastighetsskatt därför att man tror det omvända är det nog smart att fundera över alternativ. Förmögenhetsskatten blev också ett ankare att bära. Egentligen talades det om en skatt som skulle utformas "i samarbete med näringslivet". Bilden blev en skatt som skulle slå hårt mot småsparare, småhusägare och småfolket. Inte mot mångmiljonärerna.

Jag erskänner att det ska bli spännande att se kommande reaktioner på Östros uppslag. Att omprövningen skulle bli tuff anade nog många. Men att allt skulle börja med skatter som mycket handlar om Stockholm och som inrymmer det förhatliga ordet "förmögen" gissade nog inte alla. Det utesluter inte att det är en klok start som förstås måste följas av många fler steg. Däribland svar på frågan: "Hur ska de växande klyftorna mellan grupper i vårt land minska"?

Och by the way...ser jag att det är full fart på kommersen med fjällstugor. och samma dag som de två skatterna blir omnämnda visar också en rapport från SKL att trygghetssystemen brister. Allt slutar med behov av socialbidrag....Det finns olika samhällsproblem att ta itu med. 


Mer att läsa:

- Lunchinlägg om budgetförslaget.
- Redaktörer kommenterar rödgröna budgetmotionen.
- Martin Moberg kommenterar..
- Claes Krantz om socialbidragskostnader.

- Thomas Böhlmark om blommor av olika slag...
- Signerat Kjellberg om slakt på ett regeringsalternativ.
- Dagens Industri skriver och Malin Siwe kommenterar.
- Aftonbladet.
- AB Ledare: Sätt punkt (karin pettersson)

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,