onsdag 27 oktober 2010

Ett parti i stora konvulsioner?

Det måste finnas något i pappersupplagan av Aftonbladet, en artikel som föranleder min ganska illavarslande rubrik. Enligt andra medier har AB kartlagt stämningsläget i det parti jag tillhör. Den ton och den stämning man har funnit vittnar om höga röster och "förödande internkritik". I det korta meddelandet från TT  uttalar sig en partivän från södra Sverige med att extrakongresssen måste hålla räfs och rättarting.

Det är tider av lite tomhet och stiltje i partilivet, så där som det kan bli efter ett val. Kraften läggs på att besätta en volym av kommunala poster som efter valresultatet är färre i många kommuner. Allt fler partivänner får se sig snuvade på den där plattformen för sitt politiska engagemang. Om det är förklaringen till det som Aftonbladet lär beskriva, ett uppskruvat tonläget, vet jag inte. Men något låter inte riktigt sunt.

"Räfs och rättarting" eller justeringar eller total omorientering av politiken borde vara en funktion av de slutsatser man drar av en väl genomförd valanalys och eftervalsdebatt. Att börja skallropen som en ingång till detta leder med stor sannolikhet i fel riktning oavsett vilken kurs man sätter ut. Kritik, självklart. Gärna kombinerad med lite tankar om "varför" och "hur vidare" och så. En del partivänner ger uttryck för det efter gårdagens bordlagda rödgröna samarbete.

Johan Sjölander skriver om det som kanske är den bästa temperaturmätaren på stämningsläge i partiet, Stockholms Arbetarekommuns repskap. Just där, har jag hört, brukar ledningar av olika slag få veta att de lever om man schabblar. Johan beskriver att Tonläget var ödmjukt, sökande utan att tappa i engagemang och övertygelse. Just så bör det vara när ett tufft arbete ligger framför en.

Precis när jag har skrivit det här ser jag att Katrine Kielos har skrivit ledare i Aftonbladet som är läsvärd och förtjänar både eftertanke och förnyelsehandling. Partiets eftervalsdebatt börjar inte i frågor utan i svaren. Hennes dom är också tung mot att "ingenting händer".
Gör om. Gör rätt. Medan tid är!

Medier om lite rödgrönt: AB. SvD1, SvD2,

Fler som bloggar:
Johan Westerholm , Peter Karlberg, Veronica Palm , Peter Högberg Kent Persson , Löntagarbloggen ,Tingeling , Tokmoderaten  Martin Moberg ,Signerat Kjellberg, , Svensson , Annarkia , Thomas Böhlmark , , Peter Högberg , Lena Sommestad , Röda berget Ulf Bjereld


Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,