onsdag 13 oktober 2010

Dagen efter i budgetSverige

Det är "dagen efter" i ett Sverige som i går "blev med budget". Efter "förlossning" som knappast bjöd på några nyheter och där debattens olika vinklingar var ganska väntade. En nyhet dock:  Sverigedemokraternas premiär som folkvalda riksdagsledamöter. En bred uppslutning från alla partier för att markera avstånd från det främlingsfientliga SD men också för att retoriskt avrätta partiets enda fråga: kostnader för invandringen, en post som i SD:s grotta aldrig har några plus. I övrigt finns noll och intet i den ekonomiska politiken.

Dagen efter och även Svenska dagbladets ledare lyfter fram budgetbrister. Sanna Rayman andas djup besvikelse över att fortsatta skattesänkningar bara blev "ambitioner" och dessutom svaga sådana. Budgetens och politikens stora svaghet, som i går också möttes av kritik från Företagarna, är annars  bristen på jobbpolitik. Regeringen andas stor matthet när det gäller kampen mot arbetslösheten. Även här är SvD-ledaren med rätta kritisk:  
Alliansen har kallat sin valplattform Jobbmanifestet och säger att arbetslinjen är allt ansvars moder. Då känns det orimligt försiktigt att acceptera en arbetslöshet på nästan sju procent efter flera år med god tillväxt och att nöja sig med promillepolitik.
Visst är det korrekt. Och lite besviken blir man så här efter valet att den bilden som fanns också före valdagen inte verkar ha nått fram till väljarna. Men som regeringens politik ser ut verkar arbetslösheten bli en valfråga också i kommande val. DÅ!

Fler budgetkommentarer: Peter Högberg om jobben och att "vänta och se", Johan Westerholm som har läst DN-ledare, Lena Sommestad om ekonomisk politik, Anna Vikström om en icke-offensiv budget, Martin Moberg om när snålhet bedrar vishet, Peter Johansson om "full sysselsättning, Mats Engström om sänkta skatter före välfärd, Annarkia om en aning valfläsk, Roger Jönsson om Borg och "jobbpolitik", Matilda Ernkrans om en ledsam miljöbudget, Claes Krantz med budgetsammanfattning, Krassman om budgetkritik,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,