På andra sidan Atlanten debatteras också pengar och politik. Däremot är det svårt att få del av motsvarande siffror som finns från USA. I Sverige är det inget tvång att berätta om pengar man skänker till politiken. På det temat kretsar också Peter Wolodarskis tankar i dagens ledarkrönika i DN. Wolodarski framhåller öppenheten som viktig för att motverka korruption:
Lyssna på kritiken från Europarådet och redovisa de ekonomiska bidragen över 20.000 kronor till Moderaterna – i valet 2006 handlade det totalt om drygt 30 miljoner kronor. Det skulle kunna bli starten på ett attitydskifte som följs av skärpta lagar, större öppenhet och tydligare regler; förändringar som borde ha inträffat för länge sedanJag håller med min namne. Visst finns undantag där stort engagemang, kontaktnät och egen lyskraft hjälper fram kandidater. De flesta invalda ledamöter i riksdagen har fått platsen därför att partierna och sedan väljarna har gjort sina val i nomineringar och genom kryss. En del har lyckats få förtroende och kryssat sig in mot "oddsen", på grund av eget hårt arbete och inte därför att man har en välfylld kampanjkassa: till dem hör miljöpartiets Maria Ferm.
I Sverige är centerpartiet det rikaste partiet, efter försäljningen av centerns tidningsverksamhet. Partiet tappade i årets val 46.585 röster vilket ser en hint om att pengar inte betyder allt. Väljarna är ganska kloka.
Trots det finns det skäl för främst moderaterna - hemlighetens parti nummer ett när det gäller bidrag från privatpersoner - att lyssna och ta till sig av kritiken. Vi behöver, som Peter Wolodarski tar upp- en ökad öppenhet när det gäller partifinansieringen. Det kravet har riktats långt före de senaste turerna och debatterna om "mutor" och resor. Det är absolut inte mindre angeläget nu!
Fler bloggar:
- Det progressiva USA, Peo Wågström, Kent Persson, Thomas Böhlmark,
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om politik, partibidrag, partier, demokrati, mutor,