fredag 8 oktober 2010

Den moderata maktkoncentrationen inte bara fel

Det ser ut som att makt överförs mer och mer till det största regeringspartiet. Alliansen blir mindre och mindre av en koalition och mer och mer av en renodlad moderat regering. Idag tillkännages att Anna Kinberg Batra tar över finansutskottet. Nyligen har också SvD följt upp den tanke jag hade tidigare i veckan om Filippa Reinfeldt som ny ledare för (m) i Stockholms läns landsting. Något som maken Fredrik kan ha grundat för genom sin regeringsutnämning och som skulle ge en unik samling av familjemakt. Lite "Täby" alltså över Sverige och Stockholms län.  

En naturlig följd av valresultatet. Faktiskt mer demokratiskt rätt att en moderat leder riksdagens tyngsta utskott än en kristdemokrat. Jag har förstås mycket stor förståelse för en debatt som blommar upp om maktkoncentration. Den är tvärtom viktig och nödvändig i en demokrati även då moderater dominerar på makttaburetterna, inte socialdemokrater.

Ska man se det positiva i både hur koncentrerade maktpositionerma verkar bli och "spelet" omkring detta kan man lyfta fram tydligheten. Det blir tydligt att det är Reinfeldts parti som styr Sverige och exempelvis Stockholms län. Och förvisso har det Täby som med en befolkningsammansättning som nog passar just moderater verkat acceptera familjemakt koncentrerad till "Reinfeldt". Om eller när det övergår till att gälla hela Sverige är jag inte helt lika säker på att det accepteras så självklart. Men åter: det blir tydligt vem som bestämmer.   


Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern 
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,