måndag 11 oktober 2010

Regeringen skriver ner tillväxten - "Hade valglasögonen på sig"

var det dags för finansministerpromenaden över Strömmen, vattendraget som tydliggör lite av vår demokrati. Regeringen får släpa sig till de folkvaldas byggnad och söka stöd för sina förslag. Regeringen gör som förra året - det demokratiskt mycket tveksamma att inte låta oppositionen ta del av budgetförslaget lite tidigare. Annars är det väl i stort välbekant vad som är innehållet. Och vad som inte är det.

Det hade kunnat bli en mer rödgrönt präglad budget med skarpare förslag mot ungdomsarbetslösheten. Det hade kunnat vara en budget med mer av välfärdssatsningar och resurser till kommuner och landsting som inte bara täcker kostnadsökningar. Det som kunde ha blivit annat; en mer grön budget med fokus på omställningen till ett hållbart Sverige, en budget som återupprättade sjukförsäkringen och mycket annat för att bygga vidare på Sverige, blir något annat. Lite tommare. Lite svagare. Mycket acceptans av klyftor. Och mindre välfärdsprofil.

Oavsett det och utan att vara långsint förlorare av ett val är budgeten alltid spännande att ta del av. Samtidigt börjar den allmäna motionstiden i riksdagen med en uppsjö motionsförslag att ta del av. Och så avprickningsjobbet: att redan nu följa upp hur mycket alliansregeringen lever upp till sina utställda vallöften.

Redan
nu kommenterar Nordeas ekonomer den nedskrivning av tillväxttakten som regeringen väntas komma med. "–Man hade nog valglasögonen på sig när man lade sin prognos i augusti, säger Annika Winsth, chefekonom på Nordea

Medier: Svd,  DN, Svd, tider,
Bloggar: Annarkia,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,