torsdag 14 oktober 2010

Fler och fler i kritikerskarorna om sjukförsäkringen

Min favoritmorgontidning, Svenska Dagbladet, fortsätter sin eftervalsförvandling. Från ett tryggt och entusiastikt "alliansflygblad" före valet har ledarredaktionen blivit riktigt skarpa i sin kritik av regeringspolitikens brister. I dagens ledare sällar sig ledarskribenterna till de stora skaror kritiker som vill se handling när det gäller bristerna i sjukförsäkringen. Nu föranlett av statsrådet Kristerssons uttalande att den så kallade reformen ligger fast och att det inte ska göras någon snabböversyn. Kristersson är beredd att sitta länge med förstoringsglaset för att hitta felen i systemet.

SvD skriver helt rätt att
Bristerna i sjukförsäkringsreglerna är inte så svåra att urskilja. Kristersson lär inte behöva det förstoringsglas han i Ekot igår lovade att använda vid en översyn av reformen. Det är tämligen lätt att peka ut knutarna. Till exempel har tidigare regelformuleringar om särskilda skäl ransonerats bort för hårt, vilket har lett till orimliga beslut på Försäkringskassan. Det var även ett misstag att låta de tre månaderna i omförsäkring ligga hos Arbetsförmedlingen rent ekonomiskt.
Tidningen menar också att den hemligstämplade rapport om förre statsrådet Husmark Persson lämnade till statsministern måste läsas av efterträdaren, även om den förblir hemlig för väljarna.

Fler kritiker finns i landstingshuset: I går i form av folkpartisten Birgitta Rydberg. Hennes parti, folkpartiet, är förstås lika ansvariga för eländet som Kristerssons moderater. En regering är ett kollektiv. Men att Rydberg också sällar sig till de skaror som vill påvisa sjukförsäkringseländets effekter för enskilda är bra om än senkommet. Det krävs uppenbarligen en stor skara röster för att väcka Reinfeldt och regeringen.

Fler som skriver
: Roger Jönsson om prestige, Röda Berget om brutna löften, Ett hjärta rött om eftervalet-kritik,  Krassman om sjukförsäkring som valfråga igen

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,