söndag 24 oktober 2010

Nya skottdåd i Malmö väcker justitieministern?

Dagens nyhetsrapporter innehåller uppgifter om nya skott i Malmö, måhända med samma "laserman" som härjat den senaste tiden. Polisen har ett starkt tryck på sig att snabbt hitta en gärningsman. Polisen, ja, Ingen av oss tror eller förväntar oss att ministrar handgripligen ska jaga gärningsmän. Bevare oss väl. Få vill se händelser som den i Malmö som en politisk profilfråga. Några har försökt att göra detta tragiska till en integrationspolitisk debatt. Jag håller helt och hållet med Kent Persson och andra att det är fullständigt galet resonemang i det här fallet. Det utesluter inte att det är viktigt med att reagera om den som är politiskt ansvarig inte visar tillräckligt av ledarskap i stunder av allvar. Det är beklagligt, minst sagt, att landets justitieminister väljer att avfärda all kritik som riktas mot det taffliga hanterandet.   

I artikeln i Sydsvenskan bemöter Ask kritiken med:
När det gäller kampen mot illegala vapen så pågår arbetet och två propositioner kommer att presenteras inom ett halvår. Polismyndigheten i Skåne har fått förstärkta medel och det är upp till polismyndigheten att fördela dem mellan städerna.
Nyligen var svaret i Expressen att
- Det är alltid allvarligt när man tar till vapen.
Jojo. Och det kräver aktion. I vanliga fall kanske inte något en regering ska ingripa i. Problemet är att den, med statsrådet Ullenhags Malmöbesök i "fel" stadsdelar i Malmö redan har gjort tydliga markeringar hur den ser på läget. Utifrån det klavertrampet att markera att dåden handlar om bristande integration borde justitieministern balansera med någon form av aktivt utspel eller insats. För den som bara har tillgång till informationen på regeringens hemsida är alla sådana initiativ helt frånvarande. Att hänvisa till att en proposition kommer om ett halvår eller att myndigheten får flytta pengar mellan städer är kanske inte helt klockrent svar till en stad i skräck.

Mer att läsa: AB; DN, SvD; Exp, Efterlyst, Ekot,  
Fler bloggar:
Alliansfritt om fel minister på fel plats,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,