onsdag 27 oktober 2010

Jobblöftet som havererade viktigare än berusningsgraden hos regeringen

SvD:s ledare funderar över finansministerns grad av berusning: Full-, halvfull eller bara lite smått "dragen"? Nu gäller inte frågan alkohol utan mer hur det ser ut i bägaren med insatser för fler jobb. Ledarsidan återkommer med ännu en anmärkning som är viktig men som också kunde ha noterats före valdagen:
Nu gäller det att vårda de reformer som redan genomförts, menar Borg. Men räcker det?Han tycks ha glömt att arbetslösheten ändå steg under den förra mandatperioden, eftersom befolkningen i Sverige också ökade.
Tidningen funderar över om "sänkt restaurangmoms" är den enda åtgärden framöver. Visst finns inom borgerligheten en skepsis till "åtgärder" men till och med här och i företagarkretsar framhåller man att rätt åtgärder har betydelse. Aktivitet framför passiva bidrag och inte minst kunskaper och utbildning måste där ha en central roll. Men hur man än letar blir politiken andefattig med förhoppningar om jobbskatteavdrags underverk.  Retoriken om full sysselsättning förefaller inte ha kombinerats med innehåll. Allt fler verkar så här i eftervalstider dela den kritiken mot regeringen för passivitet.

En del av den socialdemokratiska omprövningen av politiken måste sätta jobb, jobbskapande och inte minst nyföretagande som en grund, tillsammans med ersättningar vid arbetslöshet som ger trygghet och ger möjligheter till omställning och nystart. Men som Monica Green så riktigt framhåll i går när riksdagen hade arbetsmarknadsdebatt:
Regeringen har misslyckats med sin jobbpolitik. Arbetslösheten är över 8 procent. Regeringen skriver i sin budgetproposition att det kommer att ta minst fyra år till innan man är nere på 6 procents arbetslöshet, såsom det var 2006 när vi hade en socialdemokratisk regering och ni påstod att vi hade en massarbetslöshet i Sverige.
Det där verkar nu också få stöd på SvD:s ledarredaktion. Kors i taget!   

Fler som bloggar: Mattias Lundbäck, Anna-Stina Nordmark Nilsson 1,2,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,