fredag 15 oktober 2010

Bostadspolitiskt prat räcker inte, Attefall

Vet inte riktigt vad jag ska tro. Stefan Attefall, nyvald bostadsminister, markerar i dag i en replik på SvD Brännpunkt, att han eller KD minsan inte har misskrediterat hyresrätten.
"Jag kan hålla med om att sådana argument förekommit men de har inte framförts av mig eller min företrädare Mats Odell
Nu är ju detta en sanning med viss modifikation. Företrädaren Odell var ju noga med att betona att någon bostadsminister egentligen inte behövdes. Och få initiativ, om en några, togs för att stärka hyresrätten i den meningen att förutsättningarna att bygga dom fick bättre förutsättningar. Tvärtom.

I den plattform som Attefall har att jobba efter, regeringsförklaringen, finns väl egentligen bara en åtgärd: det ska göras lättare för den som har en alltför stor bostad att hyra ut delar till hugade spekulanter. Utöver det mycket svaga, för att inte säga obefintliga regeringsambitionerna, drabbas också hyresrätten av ointresserade kommunala politiker ofta med alliansstämpel som inte vill planera för hyresrätter. Och i går utsågs ett nytt socialborgarråd i Stockholm (m) som har varit tydlig med att marknadshyror bör tillåtas. Hur det blir med det systemet signaleras möjligen av att de privata fastighetsägarna nu vill dra upp hyrorna ganska rejält med hänvisning till lägesfaktorn. Om det kommer motsvarande sänkningar på andra håll, så som marknadshyresförespråkare ofta hävdar, är i skrivande stund mycket osäkert.

Jag
vill förstås tro på Stefan Attefalls uppriktiga ärlighet och vackra ord och på en hängiven drifkraft i sitt nya uppdrag. Men bara prat räcker inte.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,