lördag 23 oktober 2010

Koalitionernas kommunalrådsinflation modell Huddinge

Utan ett uns av kvarvarande surmulenhet för den trista valförlusten, gratulerar jag på ett mer personligt plan de utsedda och delvis omvalda kommunalråden för Huddinge. För Huddinges invånare är det viktigt att de gör ett bra jobb och bedriver en klok politik. Visst har jag där mina farhågor. Men ett personligt grattis från en sosse och oppositionsledamot i fullmäktige är väl inte helt fel. Ett särskilt grattis till centerns Christian Ottosson som under valrörelsen har gjort ett strålande arbete i de sociala medierna, bland annat.

Alliansmajoriteten är stabil efter valet där (m) gick framåt och centern gör comeback. De övriga backade eller ligger kvar på tidigare nivåer. De rödgröna i Huddinge räknar ihop 23 av 61 platser i fullmäktige. Ett uselt resultat som också lokalt kräver omprövning och förnyelse.

Huddingeborna verkar i alla fall kunna kännas sig välförsörjda med kommunalrådstitlar. Sex företrädare för fem partier av olika storlekar ska "rodda" kommunen de kommande åren. Att minnas är väl att kommunen snart har 100.000 invånare och i det perspektivet är möjligen den demokratiska organisationen inte alls så omfattande. Men alla behöver inte vara kommunalråd och vilka steg som centern kommer att bidra med till demokratiarbetet i kommunen får vi väl se. Jag blir inte förvånad om det första som den nya majoriteten gör är att stryka bort de lokala demokratiforum som Huddinge har haft, möjligen en tveksam åtgärd för den som har ambitioner att stärka och fördjupa huddingebornas insyn på påverkansmöjligheter. Om detta får jag återkomma.

Det
tillhör demokratins spelregler att tvåmandatspartier som C eller KD nu kan betitla sig med rådsposter och styra en kommun. Skulle matematiken gälle borde möjligen (S) få åtta oppositionsråd men det är förstås inte rimligt. Även Drevvikenpartiet ingår trots det monumentala nederlag som partiet mötte när 60 procent av kommuninvånarna tackade nej till deras hjärtefråga om kommundelning. Vad DP ska göra i kommunledningen utöver att vara underlag för ett starkt moderat parti är väl frågan.

Men åter
. På ett personligt plan: Grattis ärade kommunalråd och lycka till med ert värv. Nu inväntar vi bara den politiska inriktningen för Huddinge kommun.

Mer: Malin Danielsson, Birgitta Rydberg,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , ,