tisdag 19 oktober 2010

Ett nytt politiskt landskap i Sverige

Morgonläser DN:s ledarsida som tar upp väljarnas allt större rörlighet. Just det temat har jag själv tagit upp i ett antal inlägg men knappast med den förklaringsmodell som DN-ledaren verkar föra fram: att rörligheten skulle ha två huvudförklaringar: ministeravhopp och "anti-Persson-effekt". Jag tror att förändringarna har mycket djupare och bredare förklaringsbakgrund än så. Svenska väljare har ju under de senaste årtiondena allt mer börjat byta parti, splittra mellan partier, inte rösta efter klass, gå över blockgränster och bestämt sig allt senare. Gör man det till en fråga om enskilda val eller enskilda händelser riskerar man verkligen att hamna fel.

Ledaren är ändå intressant och ännu ett "tankegods" som bör finnas med i den socialdemokratiska eftervalsdebatten. Tänk till på exempelvis följande citat från DN:
I höstens val fick den sittande majoriteten i Stockholms stad för första gången på flera decennier förnyat förtroende av väljarna. Att det är de borgerliga som lyckats med detta kan ses som ett uttryck för att huvudstadens väljarkår fått mer borgerliga värderingar. Men den stora och för framtiden viktiga förändringen är nog snarast att landets väjare blivit lite mer som Stockholms väljare varit länge, alltså ombytliga.
Så? Om nu DN har rätt och en samtidig (S)-tolkning är att valförlusten beror på kraftiga värderingsförändringar (åt höger) så finns här stora minor att köra på. Förvisso säger sig väljarna i valundersökningarna vara mer "till höger". Det skulle kunna förklara en del förändringar. Samtidigt skulle det kunna bero på att den etiketten står för moderaterna. Väljare som upplever partiet som en bättre leverantör av både välfärd och plånboksförstärkningar och därför röstar (m). Där kan "jag är höger-" definitionen ha sin förklaring. Möjligen.

Ledaren börjar redan nu tala maktskifte
Så om Moderaterna tolkar valutslaget som att de har ett starkt väljarmandat tar de miste. Nästa gång kan situationen se lite annorlunda ut. De rödgröna kommer sannolikt att satsa på en lite lösare form av samarbete som ger de tre partierna större utrymme att appellera till olika typer av grupper. Om det dessutom inte kommer någon ny ekonomisk kris som åter får väljarna att ty sig till den sittande finansministern, är det bäddat för regeringsskifte.
Värt att tänka på. Men tro nu inte att det här inlägget är ett försök att släta över socialdemokratins eländesval och behovet av fortsatt diskussion om framtid, samhällsanalys, uppdrag och sakpolitik. Så är definitivt inte fallet.

Eftervalsdebatt
bl.a. med netrootsbloggarnas valanalyser.
- VALU 2010,
Bloggar: Johan Sjölander om folkrörelserna, Jonas Morian om kommande valsegrar, Peter Högberg om arbete. Partistaten om "krisdemokraterna,"

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Kommentarer (2)

Laddar... Loggar in...
  • Inloggad som
Jag kom till Sverige i mitten av 80 talet då var Olof Palme statsminster , jag hamnde i paradiset från en diktatoriskt land trodde jag dåfram till jag blev sjuk, har jobbat och slitit i det här landet som mitt eget (vill tror det fortfarande)röstade på socialdemokratin sedan dess jag trode på det som S ideologi stog för ( gör S det forfarande?)jag som låg utbildad och låg avlönad tror inte att S är arbetarparti och svagas parti längre trots det röstade jag för S inte för att jag är lika övertygad men hoppades att dom kunde bli ett arbetar parti igen. Sedan varför är partier eller vi svenskar rädda att diskutera invandrar politik? Jag är invandrare och stolt en men när jag inte kan skaffa mat och hjälpa min familje hur ska jag kunna hjälpa andra detta går inte hur mycket jag än vill och är hur medmänniska som helst. Jag är inte rassist men jag är en människa och vi tänker först på oss själva, jag som har jobbat i 20 år i detta land men min mor och släktingar som inte kan språket få men bidrag än mig är detta realistiskt nu efter 3års sjuksrivning förstår jag att svenskarna har rätt att bli arga och rassister.Vill social demokratrna vinna valet framöver måste gå tillbaka och läsa mer om sin ideologi och sätta det i verklighet. Numera politiker dom jobbar och sliter i valet för att komma till makten sedan allt är glömt en sosse är sosse alltid.Önskar kunde tro på S lika starkt som då.
Ja, väljarna har gått till höger och den förklaringen är ju att, ju mer utbildad du blivit, fått mer i plånboken, dess mer potent känner du dig. Socialdemokraterna måste alltså locka den "rike" mittenväljaren till nästa val. Man kan säga att sossarna verkligen lyckades, vi har ju varit med och utbilda 60 -90-talsgenerationerna och gjort en majoritet till högutbildade människor. Detta var ju också ett av socialdemokratins mål, och ett mycket lyckat sådant. Socialdemokraterna kan t om jobba ännu hårdare för att det ska bli enklare, att skaffa sig inte bara en akademisk utbildning, utan kanske också två. Man kan titta och jämföra med länder som Sydkorea och Japan, där många yngre personer är dubbelt universitetsubildade. En nyckel till framgång i världskonkurrensen och möjligheterna att ha skattefinansierad välfärd, kommer att hänga på detta faktum.

Ny kommentar

Comments by